Vastagbél szűrés

Életmód - szerző: |X|

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Leginkább a 40. életév után jelentkezik, jellemzően 50 és 70 éves kor között a legmagasabb az előfordulási gyakorisága, utána fokozatosan csökkenni kezd.

 

A vastagbél daganatai igen hatékonyan szűrhetők, s ez által meg is előzhetők. A „szűrés” az a folyamat, amikor még nem is beszélünk igazán betegségről, viszont meg lehet állapítani, hogy fennáll-e olyan kezdeti állapot, ami még semmilyen panaszt vagy tünetet nem okoz – viszont rosszindulatú daganattá alakulhat. A fentiek alapján érezhető, hogy minél korábban fedeznek fel egy elváltozást, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

 

A szűrés tünetmentes személyek vizsgálatára alkalmas módszer annak érdekében, hogy egy adott célbetegség fennállásának valószínűséget kizárja, vagy éppen megerősítse azoknál, akiknek a tűrőképessége alacsonyabb, mint az orvosnál önkent jelentkező betegeké. Alapelv, hogy a tömegméretű szűrés népegészségügyi tevékenység, és a szűrés hasznának jelentősen felül kell múlnia az esetleges káros hatásokat. Cél a károkozási kockázat minimalizálása és a minél nagyobb hatékonyság elérése.

 

A szűrővizsgálat módszereivel szemben állított követelmények között a legfontosabb az alkalmasság, hogy felismerje a klinikai tüneteket még nem okozó korai daganatot, vagy az azt megelőző állapotot. A célbetegség jelentős népességcsoportot érint, ezért népegészségügyi probléma. A szervezett szűrővizsgálatot az egészségügyi ellátórendszer kezdeményezi, részletes információkért kérjük, keresse háziorvosát!

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda