Külföldi rendelések – elárulta a posta a kötelező díjakat

Gazdaság - szerző: HH

Megújítja vámügynöki szolgáltatásának díjazását július első napjától a magyar posta. Ekkor szűnik meg ugyanis az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége és vámeljárás, valamint áfafizetési kötelezettség is lesz.

 

Az Európai Unión kívülről rendelt termékek alapvetően áfa- és vámkötelesek jelenleg is, hiszen az uniós vámhatáron kívülről érkeznek, ugyanakkor az uniós jogszabály értelmében a 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentességet élveznek. Ez a mentesség szűnik meg július 1-től, ami nem csupán áfafizetési kötelezettséget jelent, hanem egyúttal kötelező vám elé állítást is. A 22 eurónál nagyobb értékű termékekre vonatkozóan a posta eddig is végzett vámkezelést, egységesen 3500 forintért.

 

A jogszabályi változással egyidejűleg a posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki, amely a termékek értékével arányosan, sávosan határozta meg díjakat. Ha valaki rendeléskor csak a termék árát fizette meg, akkor 10 euró alatt, online díjfizetésnél egy forint híján 400, utánvétesnél 800, 10-22 euró között 500 és 900 forint lesz a vám elé állítás díja. a legtöbbet, 100-150 eurós érték között 1400 és 1900 forintot kell fizetni.

 

Ha valaki a 150 eurós ár alatt rendeléskor a vételárat, szállítási díjat és az áfát is rendezte, a postának július elseje után egyetlen forint híján 400 forintot kell fizetnie, utánvétes díjrendezésnél 800 forintot, ugyanis a procedúra akkor is kötelező. Az eljárásban ráadásul nem is az számít, hogy mikor történt a rendelés.

 

Az áfamentesség megszűnése miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint 70-80-szorosára is nőhet – közölte a vállalat, ami nem jelent mást, mint hogy eddig ennél is több csúszott át a fejlesztett ellenőrzési rendszereken. A jelenleg is kritikán aluli ügyintézést tovább lassítja, ha valaki rendeléskor nem adta meg az email címet és a telefonszámot, mert ekkor csak ajánlott levélben tudja értesíteni a posta a címzettet a küldemény érkezéséről.

 

A Magyar Posta a jogszabályi változásra több milliárdos beruházás keretében informatikai fejlesztéssel, automatizált eljárással készült, valamint logisztikai kapacitásbővítést hajtott végre – hangoztatták korábban is.

 

Az új szabályok alóli kibúvó a különböző áruházak európai raktárai lehetnek: az eljárást akkor is le kellene folytatni, ám az uniós országok követési számai kisebb valószínűséggel akadnak fenn az egyébként is óriási pluszterhet nyakába kapó postai rostán.