Alacsony szénhidrát tartalmú vagy más néven Keto-diéta

Életmód - szerző: |X|

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Legfőbb jellemzőjük az alacsony szénhidrátbevitel, azaz kevesebb, mint 100 g/nap szénhidrát bevitele.

 

A keto-diéta egy különösen alacsony szénhidráttartalmú diéta, ami kevesebb, mint 50 g szénhidrátot enged meg napi szinten – a diéta előírásai szerint átlagban maximum napi 20 g szénhidrát bevitele a cél. A ketogén diétát eredetileg epilepszia kezelésére fejlesztették ki. Ez a diéta típus egy extra magas zsírtartalmú, relatíve alacsony fehérjetartalmú és minimális szénhidráttartalmú étrend. Amíg így táplálkoznak az epilepsziások, jóval kevesebbszer, vagy egyáltalán nem kapnak rohamot.

 

A ketózis a szervezetben akkor alakul ki, amikor a szénhidrátbevitel drasztikusan lecsökken, a szervezet szénhidrát raktárai kiürülnek, és ez már nem elegendő a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Ahogy fogy a cukor, a cukor szállításáért felelős inzulin helyett a glukagon nevű hormon választódik ki. A zsír ketontestekké alakul, vagyis beindul a zsírégetés.

 

A ketogén étrend alapszabálya naponta maximum 20-30 gramm szénhidrát bevitele. Ami kerülendő: bab és borsófélék, illetve az összes magasabb szénhidrát vagy keményítő tartalmú zöldség. Gabonák, liszt, kukorica, rizs, cukor. Néhány étel, amelyek segítenek a zsírégetésben: pl. húsok (akár zsíros, akár száraz), hal, tojás, sajtok (zsírosak is), jó minőségű felvágottak, virsli és kolbászfélék, majonéz (csak az a fajta, amiben maximum 4 gramm szénhidrát van 100 grammonként), alacsony szénhidráttartalmú párolt zöldségfélék (cukkini, brokkoli, karfiol).

 

Fogyaszthatók az egészséges zsiradékok is, állati vagy növényi alapú élelmiszerek, leveles zöldségek, alacsony keményítőtartalmú zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, valamint a fehérjeforrások. Nem javasolt az édességek, alkohol, gabonafélék, gyökeres és keményítőtartalmú zöldségek, a lencse és babfélék, a magasan feldolgozott élelmiszerek, üdítők fogyasztása.

 

Bizonyos zsíranyagcsere zavarok és betegségek kizárhatják a ketogén diéta alkalmazását. Amennyiben bármi ehhez hasonló betegségben szenvedünk, abban az esetben véletlenül se kísérletezzünk ezzel a diétával.

 

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda