Webes felületet indított a NAV az unión kívüli rendelések vámkezelésére

Gazdaság - szerző: HH

Július első napjával az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni minden ilyen termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A NAV ehhez új, webes felületet kínál.

 

A megrendelt küldemények legnagyobb része előreláthatólag nagy e-kereskedelmi platformokról fog érkezni, akik bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe (Import One Stop Shop). Ezzel jelentősen egyszerűsítik a vámadminisztrációt, hiszen az IOSS-rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak.

 

Ha valaki olyan webshopból vásárol, ami nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak egy különleges szabályozás (SA – Special Arrangement) keretében lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért külön díjat is felszámíthat.

 

Ha a vásárló úgy dönt, hogy maga szeretné a vámkezelést intézni, erre is lehetősége lesz.

A magánszemély címzettek 2021. július 1-jétől a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül is benyújthatnak vám-árunyilatkozatot. A vámkezelés ebben az esetben díjtalan. A vámkezelt termék áfája a portálon bankkártyával vagy átutalással is kifizethető.

 

Az eVÁM webfelület olyan küldeménynél használható, amely behozatala nem tiltott, vagy engedélyköteles, értéke pedig nem lépheti túl a 150 eurót. A címzettnek érvényes ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkeznie, és a csomag megérkezése előtt értesítenie kell a szállítócéget is – például a Magyar Postát vagy a gyorspostai szolgáltatót – arról, hogy a webes felületen saját maga szeretné a vámkezelést intézni. Az eVÁM portál lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfél a vám-árunyilatkozatait tervezetként elmentse, és a beküldést egy későbbi időpontban végezze el.

 

2021. július 1-jétől tehát a magánszemély ügyfelek az eVÁM felületen is kitölthetik a vám-árunyilatkozatot, és – miután ezt az igényüket a postai szolgáltatónak, annak weboldalán jelezték – vámkezelési díj nélkül intézhetik az Európai Unión kívülről érkező, 150 eurót meg nem haladó értékű áruk vámkezelését.