A mediterrán diéta egy életstílus is, ami olyan friss nyersanyagok fogyasztásán alapul, amelyek hazánkban is széles körben elérhetőek.
A mediterrán étrendet egészségmegőrző hatása miatt sok orvos és dietetikus is ajánlja. Alapját elsősorban növényi élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és diófélék, tengeri halak és herkentyűk fogyasztása jelenti. Az étrend része az olívaolaj is, egészségre gyakorolt rendkívül pozitív hatásai miatt.
A nyersanyagok összetétele miatt a mediterrán étrendet követők megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutnak. Ezek segítik a szervezet optimális működését és egészségünk megőrzését. Habár nem ez a leggyorsabb eredményekkel járó diéta, hosszabb távon azonban biztosan ez az egyik legfenntarthatóbb táplálkozási mód. A mediterrán étrend bizonyítottan támogatja a fogyást és segít megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve a 2-es típusú cukorbetegséget.
A sok rosttal, teljes kiőrlésű gabonákkal, zöldségekkel a bélrendszer működését és karbantartását is segítjük, de az optimális testsúly megőrzésében is fontos szerepe van. Ugyanis a túlsúly a metabolikus szindrómának nevezett anyagcsere betegség kiindulási alapja. Nem tartalmaz sok finomított szénhidrátot, transzzsírokat, édességeket. Ezek helyett hüvelyesek, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák az étrend alapjai, melyekkel a fogyást is elősegítjük. Kerüli a cukros és feldolgozott élelmiszereket – beleértve a húskészítményeket és gabonaféléket. Az étrend másik alapját a kevésbé feldolgozott élelmiszerek fogyasztása képezi.
Érdemes elhagyni a finomított élelmiszerek, fehér lisztes termékek, kenyerek, hozzáadott cukrokat tartalmazó édességek, üdítők, finomított olajok, a szójaolaj, repceolaj fogyasztását. Követésekor nem a gyors fogyás a legfőbb cél és szerencsére nem kell nagyon szigorú szabályoknak megfelelnünk. Az ételek ízesítéséhez só helyett gyógynövények és fűszerek használata ajánlott, zsiradékként pedig az olívaolaj, mellyel segíthető az LDL-koleszterin szint csökkentése a szervezetben.
Az étkezésekben nagy szerepet kap a dió is, aminek szintén kiemelkedő az omega-3 zsírsav tartalma, képes csökkenteni a stressz okozta hatásokat és a depressziót. Az étrend hatására nem csak fogyás, hanem jobb közérzet, magasabb energiaszint, optimálisan működő anyagcsere és hosszú távon életmódprogram társul kedvező mellékhatásként.
Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda
A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.