Meghosszabbították a hőségriadót

Belföldi hírek - szerző: HH

A várható tartós hőség miatt vasárnap éjfélig meghosszabbították az eredetileg csak péntek éjfélig szóló hőségriadót.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, az emberek fáradékonyabbak lehetnek, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. Aki elindul otthonról, vigyen magával folyadékot, figyeljen teste hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Ajánlott a hűsítő párakapuk használata. Akinek nincs lehetősége a lakása hűtésére, azoknak ajánlott légkondicionált helyet keresni.

 

Ismét felhívták a figyelmet, hogy napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak továbbá a kocsiban öngyújtót, szpréflakont, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

 

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

 

Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.