Előválasztás – csak három napig lehet szavazni Harkányban

Helyi - szerző: SZTO

A Zsigmondy sétány kórház felőli végén lesz Harkányban az előválasztás szavazópontja. Ugyan az első forduló szeptember 18. és 26. között tart, Harkányban csak néhány nap áll rendelkezésre a voksok személyes leadására.

 

Az ellenzéki pártok által szervezett megmozdulás elviekben azt a döntést hivatott segíteni, hogy ki legyen az a személy, aki a szövetségek színeiben indulhat majd a 2022-es tavaszi parlamenti választásokon. Ennek megfelelően az első fordulóban választókörzetenként szeptember 18. és 26. között képviselő- és  miniszterelnök jelölt-jelöltekre lehet szavazni.

 

Harkányban ez az időablak szeptember 23. 24. és 25-re korlátozódik, amikor naponta 8 és 18 óra között lehet felkeresni a közterületen lévő standot. Itt az ellenzéki aktivistáknak fel kell mutatni egy fényképes igazolványt, valamint be kell mutatni azt a z érvényes lakcímigazolványt, amely igazolja, hogy melyik választókerülethez tartozik a szavazó. Azt, hogy ezeket az adatokat valaki vagy valamilyen szervezet rögzíti-e és ki, milyen célra használja a későbbeikben fel egyelőre nem tudni, mint ahogy a felelős szervező sem tisztázott.

 

A személyes szavazat mellett lehetőség lesz online voks leadására is, amit azonban egy magántulajdonban lévő cégen átfuttatott linket követve személyes adatok megadásával, videókamera előtt lehet csak végezni. Az erre vonatkozó adatvédelmi nyilatkozat szerint nem is a saját magáéra, hanem valamennyi ellenzéki párt kollektív felelősségére mutat az adatokat kérő korlátolt felelősségű társaság. Ennek jogalapja azonban szintén nem tisztázott, az észrevételeket pedig egy másik, meg sem nevezett magánszemély tulajdonában lévő elektronikus postafiókra várják.