Muity György: új lehetőségeket kell nyitni Harkány előtt

Helyi - szerző: SzR

Október közepétől Muity György veszi át a fürdővállalattól távozó stratégiai igazgató, dr. Zsadányi Zsolt feladatkörét. Az új igazgató felkérésre érkezik a Pécsi Tudományegyetemről, ahol 2004 után oktatóként dolgozott, majd a Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóságot vezette, később pedig gazdaságfejlesztési kancellári megbízott volt.

 

Muity György érkezik a harkányi fürdő igazgatóságába

 

A harkányi fürdőben Marosi András igazgatósági elnök és Szilágyi Tibor gazdasági igazgató mellett a stratégiai igazgatói széket foglalja el. A pozícióban dr. Zsadányi Zsoltot váltó új igazgatót kérdeztük.

 

Milyen feladatot látott el az egyetemen?

 

2015-től a PTE Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóságát vezettem, majd gazdaságfejlesztési kancellári megbízottként dolgoztam. Az igazgatóság az egyetem teljes pályázati tevékenységéért felel. Az egyetem vezetőinek, oktatóinak, kutatóinak és a kancellária munkatársainak megannyi egyeztetése és közös munkája áll minden egyes pályázati vagy egyéb támogatási forrásból megvalósuló projekt mögött, legyen az építés, humán erőforrás fejlesztés, kutatás vagy innováció. Ezek során új épületek épülnek, kollégiumok, laborok újulnak meg, a legmodernebb eszközök kerülnek beszerzésre az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén. Igazgatói megbízásom ideje alatt közel 85 milliárd forint forrás érkezett a Pécsi Tudományegyetemre.

 

Az egyetem modellváltása mennyire játszik szerepet az új pozíció elvállalásában? Mi motiválta?

 

A modellváltás nem befolyásolta a döntésemet. A felkérésre megtiszteltetésként tekintek. Polgármester úrral évfolyamtársak voltunk az egyetemen, a pozíció, melybe érkezem valamilyen szinten egy bizalmi pozíció; ez volt a motiváló erő. 17 évet dolgoztam az egyetemen, most egy olyan új lehetőséget kaphattam, amiben egy másik területen kamatoztathatom a tudásomat. Úgy gondolom, hogy a tapasztalataimat Harkányban ki tudják használni, valamint azt a gyakorlatot és szervezőkészséget is, amit korábbi munkáim során szereztem.

 

Lát olyan szegmenst, ahol kapcsolódhat az egyetem és a fürdő?

 

A modellváltás új működést hoz a Pécsi Tudományegyetem életébe is. Az egyetem már korábban is kiemelten kezelte a harmadik misszióját, a gazdasági kapcsolatok fejlesztését és ez most még inkább előtérbe kerül, a gazdaságfejlesztés egyik motorja a régióban az egyetem lesz.

 

Munkahelyváltásom bejelentésekor Decsi István kancellár úr gratulációja mellett fel is ajánlotta az együttműködés lehetőségét, Harkánynak ugyanis kiemelt szerepe lehet a turisztikai, gazdasági, egészségügyi szektorban. Ezeken a területeken a K+F+I együttműködések – megfelelő pályázatok kiírása esetén – gyorsan elindíthatók.

 

Harkány számára természetesen a turizmus az egyik legfontosabb lehetőség, de a többi említett terület is hatalmas potenciállal bír. Korábban megismerhettem a témával foglalkozó kutatásokat és tanulmányokat, melyekből egyértelműen látszik, hogy az az attrakció, melyet a város tud nyújtani úgy turisztikai, mint gyógyászati szempontból is egyedülálló a megyében és Harkány városát ehhez méltóan kell kezelni.

 

Leendő stratégiai igazgatóként miként látja a fürdővel kapcsolatos feladatokat?

 

Az a fejlesztési program, ami a fürdőben és a városban elindult – és az új részleg átadásával újabb mérföldkőhöz érkezett -, folytatódik. Ezt az irányt kell tartani. Szükség van az olyan kapcsolatok beépítésére, mint az egyetem, illetve ki kell használni a paksi atomerőmű építéséből, valamint a reptér bővítéséből fakadó lehetőségeket.

 

Jelenléti munkára készül?

 

Igen, mindenképp jelenléti munkára készülök. Az első időszak egy tanulási időszak is lesz a számomra. Arra is szükségem van, hogy a céget jobban megismerjem. Voltam fürdővendég, tudom hol kapom meg az ebédemet, de most a színfalak mögé kell néznem, ahol nem csak a csöveket kell megismernem, hanem azokat az embereket és a munkájukat is, akik ezt az egész rendszert üzemeltetik és működtetik.

 

Mennyire lesz idegen az új beosztás?

 

A vállalat vezetésében való részvétel minden bizonnyal különbözik az egyetemi munkától, de abban biztos vagyok, hogy az egyes elemek – például egy fejlesztés végrehajtása vagy egy stratégiai döntés meghozatala – már nem szervezetspecifikusak. Bízom benne, hogy a kollegákkal együttműködve, meglévő tapasztalataimmal olyan intézkedéseket és döntéseket lehet hozni, melyek segítenek a fürdővállalat rövid és hosszú távú céljainak elérésében.