A pénztárgépek négyötöde alkalmatlan

Belföldi hírek - szerző: KT

Az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány annak a feketekereskedelmet is visszaszorítani kívánó intézkedésnek köszönhetően, ami szerint a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között online kapcsolatot alakítanának ki a kiskereskedelemben – jelentette be nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A pénztárgépeket május 1-jéig kell ellátni olyan egységgel, ami lehetővé teszi a vásárlás adatait az adóhatóságnak. A Kereskedelmi Szövetség szerint a gépek négyötödénél a fejlesztés vagy nem lehetséges, vagy igen jelentős költségekkel jár. Március 20-án lép életbe az a rendelet, amely funkcionális átmeneti időszak nélkül írja elő az online összeköttetést a pénztárgépek és az adóhatóság informatikai rendszere között. „Minden pénztárgépet valamilyen módon át kell alakítani. Körülbelül 200 ezer lehet azoknak a pénztárgépeknek a száma, amelyeket nem vagy csak nagyon nehezen lehet átalakítani, és 50 ezer lehet azoknak a száma, amelyeket kisebb vagy nagyobb átalakítással bele lehet illeszteni az új rendszerbe” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A vonalkódos és kártyás fizetésre is alkalmas gépek jelenleg is képesek online adatfeltöltésre, ezek esetében az átállás egyszerűbb.

Az átalakítás költséges, gépenként 80-100 ezer forintba is kerülhet. „Vannak egyébként olyan üzletek is, ahol még nem került bevezetésre a vonalkódos értékesítés. Nyilván itt sokkal nagyobb lesz a költségigénye annak, hogy a NAV által támasztott feltételeknek az adott vállalkozás és üzlet megfeleljen. Becsléseink szerint az üzletláncunknak ez több száz millió forintos költséget jelent majd, hogy ennek az elvárásnak megfeleljen” – nyilatkozta Fodor Attila kommunikációs igazgató.

Átalakítás nélkül a vonalkódos gépek év végéig, a hagyományos, a hagyományos kasszák pedig június végéig használhatók. Az átalakításhoz vagy a cseréhez az állam 10 milliárd forint támogatást nyújt a kereskedőknek, melyre esetenként támogatás is kérhető.