Három évtizede még az utakat is lezárták az üzemanyagárak miatt

Belföldi hírek - szerző: HH

A sajtóértesülések egy drasztikus benzináremelésről szóltak, de az akkori kormánymédia ezt cáfolta és leszögezte, hogy nincs ilyen előre egyeztetett napirendi pont az Országgyűlés előtt. Csakhogy nem fejtette ki a valóság minden részletét.

 

 

1990. október 25-én a parlamenti sajtótájékoztató egy napirenden kívüli döntésről szólt, miszerint az üzemanyagárakat 65 százalékkal megemelik. A szovjetektől érkező normál benzin 56, a gázolaj 42 forintra emelkedett, ami egyértelműen jelentette az élelmiszerek és fogyasztási cikkek drágulását is.

 

Mivel Siklós Csaba, az akkori közlekedési miniszter szerint az országnak nem volt pénze dollárért exportálni olcsóbb és elérhetőbb benzint, nem is született megoldás, 26-án reggel pedig arra ébredt az ország, hogy a főutakat taxisok és fuvarozók zárták le.

 

A megoldást október 28-án jelentették csak be: másnaptól 12 forinttal olcsóbb lesz a benzin, a blokád szervezőit pedig nem vonják felelősségre. Antall József a kórházi ágyán adott interjúban beismerte, hogy nem készítették megfelelően elő az áremelést. Hasonló tiltakozás azóta sem volt Magyarországon.