Baranyában jelent meg a madárinfluenza

Baranya - szerző: HH

A Baranya megyei Sumony halastavánál találták meg azt az elhullott nagy liliket (borítóképünkön), aminek maradványaiban kimutatták a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát.

 

A hatóságok felhívják a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására.

 

A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei.

 

A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a vonulási útvonalak átszelik az egész országot. Mint a hatóság megjegyzi, a madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése, elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú betartása. Az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá.

 

Az esetet az EU-s és a harmadik országok felé is jelenteni kell, ugyanakkor kereskedelmi korlátozás vadmadár fertőzés esetén nem lép életbe. A hivatal szerint a hazai előírások szigorítására egyelőre nem kell számítani, azonban a szakemberek a járványügyi helyzetet folyamatosan elemzik.