Dohányzás és alkoholfogyasztás

Helyi - szerző: |X|

A dohányzás az egyik legjelentősebb életmódbeli kockázati tényező, ezzel összefüggő megbetegedések évente közel harmincezer emberéletet követelnek.

 

A dohányzás fő oki tényezője a tüdőráknak, a COPD-nek (krónikus obstruktív légúti betegség), a perifériás érbetegségeknek, illetve számos daganatnak (szájüregi, gége, nyelőcső). Szerepet játszik az agyvérzésben, a szívinfarktusban és számos szerv daganatában (húgyhólyag, vese, hasnyálmirigy), rontja az asztma tüneteit és az asztma gyógyszereinek hatékonyságát, ínygyulladáshoz, kellemetlen lehelethez és a fogak elvesztéséhez vezethet, hozzájárulhat a gyomorfekély kialakulásához, sápadtabbá teszi az arcbőrt és elősegíti a ráncok kialakulását, mert csökkenti a bőr vérellátását és a bőr A-vitamin tartalmát, károsítja az ereket. A dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb tényező, amit egészsége javításáért és megóvásáért tehet!

 

A cigarettafüst beszívásával a szervezetbe jutó nikotin függőséget alakít ki. Eközben helyzetek, érzelmek kapcsolódnak nagyon erősen össze a cigarettázással, míg végül felülkerekedik a dohányoson a függőség. A leszokással kísérletezők tudják, hogy a dohányzásról nem könnyű leszokni. De nem lehetetlen! Pusztán önerőre támaszkodva a dohányosoknak mindössze 2-3 százaléka képes megszabadulni tartósan a cigarettától. Szaksegítség igénybevételével a leszokás esélye akár többszörösére is nőhet!

 

Információt, szaksegítséget kaphat az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ (Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) ingyenesen hívható zöld számán: 06-80-44-20-44, háziorvosánál, a helyi tüdőgondozónál, illetve a helyi EFI irodában az alábbi elérhetőségeken: 7800 Siklós, Baross G. u. 6. sz. alatt, a 72/352-411/518 telefonszámon vagy az efi@siklosikorhaz.hu oldalon.

 

 

Alkoholfogyasztás

 

Európa és Magyarország lakossága évente fejenként 12,5 liter tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt fogyaszt. Függőség kialakulásának veszélye nélkül napi 20 g alatti mennyiség fogyasztható, az ezt meghaladó alkoholfogyasztásnál fizikális károsodással kell számolni.

 

Rövid távú hatása, hogy az alkohol vérbe kerülésével csökken a központi idegrendszer aktivitása. 3-4 pohár ital már szédülést okoz, romlik a koordinációs képesség. 6-8 pohár ital egyensúlyvesztést, nagy adag ital elfogyasztása akár halált is okozhat. Rövid idő alatt elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol másnaposságot okoz. Hosszú távú káros hatásai a napi rendszerességgel elfogyasztott alkoholnak a májzsugor, daganatos betegségek, hasnyálmirigy gyulladás, gyomorfekély, szívbetegségek, balesetek, impotencia. Az alkoholról való leszokás lépcsőzetes, hosszú folyamat. Kezdetben a legnagyobb akadály a tagadás. Az ivási problémák beismerése fontos szempont. Az ivás problémákat okoz az emberi kapcsolatokban, depresszió alakul ki, idegesség, szégyenkezés, rontja a munkahelyi teljesítményt és a családi kötelezettséget.

 

Alkoholbetegség érintettség esetén kérdéseivel forduljon háziorvosához, illetve a helyi EFI irodához az alábbi elérhetőségeken: Cím: Siklósi Kórház, 7800 Siklós, Baross Gábor u. 6. Telefonszám: 72/352-411 / 518. E-mail cím: efi@siklosikorhaz.hu. Facebook oldal: Siklósi EFI.

 

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda