Hamarosan 180 ezer szülő kap levelet a navtól

Gazdaság - szerző: HH

A február közepéig visszautalt személyijövedelemadóval kapcsolatban mintegy 180 ezer szülőnek küld levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

Az adóhatóság adatot egyeztet az érintettekkel, akiknek csak annyi a dolguk, hogy december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot.

 

Akinek a családipótlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát, a postai címét – tehát nem kell nyilatkoznia sem – nincs teendője. Az adatok helyességét a VISSZADO nyilatkozat megtekintésével ők is ellenőrizhetik.

 

Jövő év február 15-ig minden dolgozó gyermekes szülő visszakapja az idén levont személyi jövedelemadót, a levont ekho kétharmadát, valamint a kata negyedét, ám ehhez a kiutalást teljesítő adóhivatalnak tudnia kell arról, hogy ki jogosult adóvisszatérítésre, és ennek összegét milyen belföldi bankszámlaszámra vagy postai címre kéri kiutalni.

 

Akinek kellene, ám nem egyeztet adatot, az csak jövőre, az szja bevallásában kérheti a családi adóvisszatérítést, vagyis nem 2022. február 15-ig kapja vissza az idei adóját, hanem a 2021-ről szóló szja-bevallás benyújtásától számított harminc napon belül, de legkorábban március 1-től.