A fürdőszövetség a SZÉP-kártya felhasználási lehetőségének módosítását kezdeményezte

Gazdaság - szerző: GR

A Magyar Fürdőszövetség a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) felhasználásáról szóló kormányrendelet módosítását kezdeményezte, hogy átjárhatók legyenek az alszámlák fürdőbelépők vásárlására. A módosítás szövegtervezetét benyújtották az illetékes helyettes államtitkárságra – mondta Vancsura Miklós, a szövetség ügyvezető elnöke csütörtökön Budapesten, az Utazás kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

Kifejtette: felmérésük szerint a SZÉP-kártya három alszámlájának felhasználhatósága némi zavart okozott a vendégek körében, ugyanis aki nem kért rekreációs felhasználási lehetőséget, nem tudott fürdőhelybelépőt venni a szállásra és a vendéglátásra elkülönített keretből.

A fürdőszövetség mintegy 50 nagyobb fürdőt üzemeltető 37 tagvállalata adatait vizsgálva megállapította, hogy az üdülési csekk és a SZÉP-kártya együttes forgalma 2012-ben 1,63 milliárd forint volt, 2011-hez képest 18 százalékkal, 2010-hez viszonyítva mintegy 40 százalékkal csökkent a két készpénz-helyettesítő szegmensben.

Az ügyvezető elnök kifejtette: Magyarországon mintegy 80 milliárd forintot fordítottak fürdőfejlesztésekre az utóbbi időben, így mindenkinek elemi érdeke, hogy ezek hatékonyan működjenek. A fürdőszolgáltatás jelentős foglalkoztató, a szövetséghez tartozó tagvállalatoknál közvetlenül 8500-an dolgoznak, közvetve pedig 35 ezerre tehető ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódók száma. A magyar fürdők munkahelyteremő képessége nagyon jó, és olyan helyen vannak, ahol nehéz elhelyezkedni – hangsúlyozta.

A fürdőszövetség érvelése szerint mivel a fürdők többsége önkormányzati tulajdonú, és jelentős összeget fektettek a fejlesztésbe, a hatékony működés nemcsak a fürdőktől várható el, hanem az államnak sem kellene ezt a szegmenst az átlagos turisztikai szolgáltatóknál kedvezőtlenebb helyzetbe hozni.

A magyar fürdők nem zártak rossz évet tavaly, 2012-ben 2,2 százalékkal növekedett a fürdőforgalom, és az árbevétel átlagosan 7,2 százalékkal bővült. Ezek jobban is növekedhettek volna, ha a SZÉP-kártyát a másik két alszámlából is lehetett volna fizetni – mondta Vancsura Miklós.

Az ügyvezető elnök szerint a fürdőknek jelentős szerepe van abban is, hogy egy település megkapja gyógyhely minősítést, és erre példának említette az Utazás kiállításon kiemelt gyógyhelyként bemutatkozó Sárvárt.

A rekreációs alszámla több szabadidős tevékenységgel is osztozik, egyfajta gyűjtőhelyként funkcionál, míg a szálloda és a vendéglátás letisztult profilú. Egy-két év múlva előfordulhat, hogy a mostani helyzet nem jelent gondot, mert a SZÉP-kártya tulajdonosok a rekreációs lehetőséggel az eddiginél jobban élnek majd, és fürdőbelépőt is fizetnek belőle – jegyezte meg.

A Magyar Fürdőszövetségnek 106 rendes tagja, és további 50 támogatója van.

(forrás: MTI)