A nagyobb kkv-k körében még mindig népszerű a cafeteria

Gazdaság - szerző: GR

A kisebb méretű kis- és középvállalkozások (kkv) körében egyre kevésbé alkalmaznak béren kívüli juttatásokat, a nagyobbaknál viszont továbbra is népszerű. A cafeteria-elemek közül változatlanul az étkezési és a közlekedési hozzájárulás a leggyakoribb – derül ki a kkv-vezetők körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A pénzintézet szerdai közleménye szerint az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves K&H kkv-kutatás azt mutatja, hogy a vállalkozásoknak mindössze 47 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával. Ez az arány jóval elmarad a 2008-as csúcsidőszaktól, amikor még a kkv-k 80 százaléka alkalmazta valamelyik formát. A béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) 10-ről 14 százalékra emelését követően ez az arány az idén várhatóan már nem is fog növekedni.

A cafeteria-elemek közül az étkezési hozzájárulás a legfontosabb, a vállalkozások 24 százaléka alkalmazza, ugyanakkor ez az arány 2008 óta a legalacsonyabb érték. Mivel a felmérés az Erzsébet utalvány felhasználási körének bővítése előtt készült, így azóta az arány emelkedhetett – idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztály vezetőjét.

A közlekedési költségtérítést mint a második leggyakoribb béren kívüli juttatást a kkv-vezetők ötöde tervezi nyújtani dolgozóinak, de ennek alkalmazása is folyamatosan csökken 2010 óta.

A kedvező adózású juttatási formák közé tartozó SZÉP-kártya is veszített tavalyi népszerűségéből, az idén a kkv-k csupán 8 százaléka tervezi alkalmazni.

A vállalkozás méretével párhuzamosan növekszik a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága is.

A mikrovállalkozásoknál és a kisvállalkozásoknál a cafeteria-juttatásokat alkalmazók aránya csupán 42, illetve 48 százalék. Ez azt mutatja, hogy sok kisvállalkozás a cafeteria szűkítésével is próbál költségeket csökkenteni – mondta el a kkv-szakértő a közlemény szerint.

A középvállalatoknál azonban továbbra is népszerűek a béren kívüli juttatások, az idén 74 százalékuk tervezi alkalmazni valamelyik cafeteria-elemet. A középvállalatoknál az étkezési hozzájárulás és a közlekedési költség térítése mellett jelentős a befektetés-típusú béren kívüli hozzájárulások alkalmazása is. Az egészségpénztári befizetést és a nyugdíjpénztári kiegészítést csaknem minden negyedik középvállalat alkalmazza.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik.

A legutóbbi felmérést 2012. november 30. és december 12. között készítették.

(forrás: MTI)