Célpontban a rezsicsökkentések

Belföldi hírek - szerző: GR

(fotó: MTI / Beliczay László)

Törvénybe foglalná a Fidesz, hogy július 1-jével tíz százalékkal kell csökkennie a lakossági víz-, csatorna- és a szemétszállítási díjaknak. A jogszabály a már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentési kötelezettséget is rögzítené.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerdán terjesztett törvényjavaslatot a parlament elé a rezsicsökkentés végrehajtásáról.

Az indítvány törvényi szinten rögzítené a költségek mérséklését. A már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentés mellett kimondaná: július 1-je után a víziközmű-szolgáltatás díja nem haladhatná meg a január 31-én alkalmazott árak alapján számított összeg 90 százalékát. A szemétszállítás esetében ugyanezt rögzítenék azzal a módosítással, hogy az árak idén július 1-je és 2014. január 1-je között nem haladhatják meg a január 31-én érvényes díjak 90 százalékát.

A szolgáltatók kötelesek tájékoztatni mind a fogyasztókat, mind a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot a díjak csökkenésének megvalósulásáról.

A fideszes javaslat szerint a szolgáltatási szerződés megszegésének minősül, ha a szolgáltatók nem teljesítik rezsicsökkentési kötelezettségüket. Ha a fogyasztóvédelmi hatóság is megállapítja a szerződésszegést, a cégeknek tízezer forint kötbért kell fizetniük az érintett lakossági fogyasztóknak a hibás számlák után.

A javaslat egyúttal a vízszámlák egységesítését is célul tűzi. Ugyancsak a vízszolgáltatást érinti az a kezdeményezés, amely alapján az energiahivatal a kizárólagosan állami tulajdonban álló gazdasági társaság víziközmű-szolgáltatókénti működését engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül, a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására, határozatlan időtartamra engedélyezné. Ezt azzal magyarázza az előterjesztő, hogy a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására a meglévő víziközmű-szolgáltatók általában nem szívesen vállalkoznak. Ezért ebben az esetben indokolt, hogy az állam aktívabb szerepet vállaljon a fogyasztók biztonságos ellátása érdekében. Ennek jogszabályi lehetőségét teremti meg az indítvány azzal, hogy az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében az általánostól külön szabályokat alkot a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására – írta.

Németh Szilárd továbbá felhatalmazást adna a kormánynak arra, hogy rendeletben állapítsa meg az ügyfélszolgálatok típusára, elhelyezésére és működtetésére vonatkozó részletes szabályokat. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

A fideszes képviselő indoklásában azt írja: a javaslat célja, hogy a kormány által meghatározott rezsicsökkentés a lakossági fogyasztók számláiban ténylegesen jelentkezzen, valamint hogy erről a szolgáltatók tájékoztatást adjanak.

A már január 1-jével elrendelt rezsicsökkentés törvénybe foglalását annak maradéktalan biztosításával magyarázta a politikus.

DK szerint újabb kormányzati megszorítások várhatók

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a Fidesz „tartalmatlan és értelmetlen” gazdaságpolitikája miatt bekövetkezett forintgyengülés hihetetlen károkat okoz az ország és az itt élők számára. Varju László szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: újabb megszorítások várhatók.

A független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy jelenleg 307 forint fölött áll az euró árfolyama, de egyes szakértők azt „vizionálják”, hogy akár 320-ig is emelkedhet. Hozzátette, hogy a rossz gazdaságpolitikát tetézte be Matolcsy György „kegybankelnöki” kinevezése.

A magas árfolyam következményei mind a költségvetésben, mind a hiányban megjelennek. Ez alapján nyilvánvaló, hogy teljesen értelmetlen volt felélni és az ablakon kidobni a 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyont – közölte.

A kormány képtelen annak a helyzetnek a kezelésére, amelyet egyértelműen ő maga okozott – hangsúlyozta. A helyzet kezelésére pedig nem lesz más lehetőségük, minthogy „újabb, brutális megszorító intézkedéseket” tegyenek – közölte. Kérdésre válaszolva azt mondta: tényként kell kezelni a költségvetés újratervezését, hiszen a büdzsét egy alacsonyabb árfolyamhoz számolták ki.

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz vezető politikusai ellenzékben – még a világgazdasági válság közepén is – élesen bírálták az akkori kormányokat a magas árfolyam miatt. Felmutatott egy internetről kinyomtatott képet is, amelyen Orbán Viktor képe alá egy tőle származó 2008-as idézetet írtak: „az a miniszterelnök, akinek a kormányzása alatt az euró 300 forint fölé emelkedik, az nem tud kormányozni és le kell mondania”. Varju László kijelentette, hogy akkor a fideszesek a kormány alkalmatlanságáról beszéltek, de „ez az átok visszahullott a Fidesz fejére”, ezért ennek megfelelően le kell vonniuk a konzekvenciákat.

Miközben vitáznak gyógyszerárcsökkenést hozott a legutóbbi vaklicit

Több mint hétszáz gyógyszer ára csökken áprilistól átlagosan 14,2 százalékkal a legutóbb megtartott úgynevezett gyártói vaklicit eredményeként – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI érdeklődésére.

A közlemény szerint összesen 712 készítmény ára csökken, jellemzően asztma, depresszió és az oszteoporózis kezelésére szolgáló készítmények, de alacsonyabb lesz egyes prosztatadaganat gyógyítására használt patikaszer és onkológiai, valamint pszichiátriai gyógyszer is.

A gyógyszertámogatásba való befogadásnál két éve vezették be az úgynevezett vaklicites eljárást. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhető el.

(forrás: MTI)