A magyar fürdők árbevétele és látogatóforgalma is nőtt tavaly

Gazdaság - szerző: GR

A magyar fürdők 2,2 százalékkal növelni tudták látogatóforgalmukat tavaly, árbevételük pedig átlagosan 7,2 százalékkal emelkedett – közölte a Magyar Fürdőszövetség 25 tagja körében végzett előzetes felmérése alapján.

A szövetség csütörtöki közleményében a Fischer & Partner kutató cég felmérésére hivatkozva kiemeli, hogy a szomszédos Ausztriában például tíz év után először csökkent a fürdők forgalma tavaly: 1,8 százalékkal kevesebb fürdőlátogatót fogadtak, mint 2011-ben.

Míg az osztrák fürdőkben 2012-ben közel 8,5 millió látogató fordult meg, a fürdőszövetség felmérésébe bevont 25 magyar fürdő együttes vendégforgalma 14,1 millió volt.

A fürdők fürdőszolgáltatásból származó árbevétele 20,5 milliárd forint volt Magyarországon, amely 61 százaléka a fürdőt üzemeltető társaságok teljes árbevételének.

A fürdőszövetség szerint a kedvezőnek tekinthető eredmények elsősorban a 2012-es év szerencsés időjárásának tulajdoníthatók, továbbá annak, hogy a sok helyen európai uniós forrásból megvalósult szolgáltatásbővítő fejlesztések a tematikus, komplex térségi turisztikai kínálat népszerűsítését célozták meg.

Az eredmények azonban romló tendenciát mutatnak a hazai fogyasztás visszaesésével – fejtette ki a közlemény szerint Vancsura Miklós, a fürdőszövetség ügyvezető elnöke. Hozzáfűzte, hogy a növekedés fenntartásának érdekében ösztönözni kellene a fürdőszolgáltatások igénybevételét a Széchenyi Pihenőkártya alszámlái közötti átjárhatóság biztosításával, valamint a fürdőgyógyászati szolgáltatások hazai és nemzetközi elismertségének növelésével.

A fürdők vendégösszetétele Budapesten és a határhoz közeli fürdőkben a külföldiek irányába tolódott el. Ez a fejlemény a vendégéjszaka statisztikákban kevésbé látszik, mivel nőtt az egy napos üdülések aránya.

A jelentősebb vizes létesítményeink általában az országhatárhoz közel találhatók, így Szlovákiából, Romániából, Szerbiából tovább nőtt az egynapos fürdőzők aránya.

A 25 vizsgált fürdőszolgáltatót befogadó település – Budapestet is beleértve – regisztrált vendégéjszakáinak száma 2012-ben 13,3 millió volt. Ez az összes vendégéjszaka 61,6 százalékát teszi ki, de a főváros nélkül is a „vidéki” fürdővárosokhoz köthető a vendégéjek 42 százaléka.

Magyarországon közel 180 állandó és idényjelleggel üzemelő gyógy-, élmény és strandfürdő található; közülük 74 minősített gyógyfürdő. A felmérésében szereplő 25 szolgáltató reprezentatív képet fest a hazai fürdőszakma állapotáról – jegyzi meg a Magyar Fürdőszövetség.

(forrás: MTI)