Harkány is érintett a kulturális és oktatási megállapodásban

Belföldi hírek - szerző: KT

Kulturális és oktatási megállapodást írt alá Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere bolgár kollégáival a Sándor-palotában.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megállapodást Vladimir Penev, a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere és Nikolaj Milosev oktatási, ifjúsági és tudományos ügyek minisztere látta el kézjegyével.

A 2013-2015-ös évekre szóló megállapodás – mint írták – elősegíti az alkotóművészek, szakemberek, együttesek, szólisták részvételét a két ország fontosabb rendezvényein, nemzetközi fesztiválokon, versenyeken, bátorítja a közvetlen együttműködést Magyarország és Bulgária kulturális és művészeti intézményei, szakmai egyesületei között. A szerződés ösztönzi továbbá a művészek és művészeti együttesek cseréjét kereskedelmi alapon, impresszáriós irodák közvetítésével, ösztönzik továbbá a kapcsolatok fejlesztését a szerzői joggal összefüggő jogok területén.

Rögzítették a felek, hogy a két ország maximális segítséget nyújt a kulturális intézetek fenntartásához, működéséhez, hogy azok a lehető legkedvezőbb jogi, szervezeti és pénzügyi feltételek között folytathassák kultúraközvetítő tevékenységüket. Mindkét ország támogatja a Bulgáriában kétévente megrendezendő Liszt-Bartók zongoraversenyen történő magyar részvételt.

A megállapodás alapján Magyarország szakmai támogatásban részesíti a Sumeni Kossuth Múzeumot, a vidini kiállítást és az 1444. évi Várnai Csata Emlékmúzeumát, míg Bulgária szakmai támogatással segíti a harkányi bolgár emlékhelyet. Mindkét állam támogatja a Duna Makro-regionális Stratégia keretében is a kulturális és tudományos együttműködéseket, különös tekintettel a Római Birodalom határai világörökségi sorozatjelölés előmozdítására. Magyarország és Bulgária ösztönzi irodalmi művek kölcsönös fordítását, kiadását és terjesztését, az érvényes szerzői jogok betartásával.

A két ország támogatja továbbá a művészeti közép- és felsőfokú tanintézmények közötti közvetlen együttműködést, a közös projektekben való részvételt.

Magyarország és Bulgária évi öt fős ösztöndíjkeretet biztosít egymás állampolgárai számára egy szemeszter időtartamú részképzésre, magyar, illetve bolgár nyelvet tanuló hallgatók számára, továbbá évi összesen tíz hónapos időtartamban, posztgraduális képzést nyújtanak olyan doktoranduszok, kutatók és tanárok számára, akik beszélik a fogadó ország nyelvét, vagy más megegyezés szerinti nyelvet, és rendelkeznek a fogadó felsőoktatási intézmény meghívójával. Emellett, illetve 5 fő részére nyári nyelvi szemináriumi ajánlanak fel.

A két ország kölcsönösen nyelvi lektorokat fogad a felsőoktatási intézményeikben. Az ösztöndíjak forrását a Magyar Ösztöndíj Bizottság biztosítja, az úgynevezett „pool” ösztöndíj kereten belül.

(forrás: MTI)