Jön a nyár utolsó forró hete, hőségriadót rendeltek el

Belföldi hírek - szerző: HH

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig az ország egész területén.

 

Hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33-38 Celsius-fok között várhatók.

 

Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. A nagy melegben célszerű több folyadékot fogyasztani, pótolni kell az elveszített sót, elektrolitokat. Javasolt kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint 11 és 15 óra között lehetősség szerint kerülni a tűző napot.

 

Ajánlott a bőr leégése elleni védelem napvédő készítményekkel és megfelelő öltözködéssel. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

 

Gyermekeket, házi állatot még néhány percre sem szabad parkoló autóban hagyni. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

 

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.