Több száz programmal és előadással készül Pécs a Kutatók Éjszakájára

Technológia - szerző: HH

Közel 250 programmal, tíz helyszínen várja az érdeklődőket szeptember 27-én 16 órától a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kapui, valamint a laboratóriumok és kutatóhelyek ajtajai.

 

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén várja a tudományok iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat. A kutatóhelyek péntek délutántól egészen az esti órákig mutatják be országszerte a tudomány fontosságát, mindennapi szerepét és a kutatói életpálya változatosságát látványos, interaktív, sokszínű programjaikkal.

 

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése is demonstrálja a tudomány jelentőségének növekedését világunk jövőjének alakításában. A kutatás-fejlesztés és az innováció; az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga. Éppen ezért kiemelt fontosságú a „kutató” személyének bemutatása, a kutatói életút népszerűsítése, és a fiatalok figyelmének felhívása a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségére.

 

Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya és Egyetemünk népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas foglalkozásokat, részt vehet valós kísérletekben és testközelből élhet át nem mindennapi élményeket.

 

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a különböző tudományterületek a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a bennünket körülvevő folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez; ahhoz, hogy jobban megértsük közvetlen és tágabb környezetünket, a körülöttünk lévő világot. Ezen túlmenően a Kutatók Éjszakája programsorozat célja, hogy támogassa a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsítse a tudományos és innovációs tevékenységet és a kutatói életpályát.

 

Az előadásokat az egyetem tematikus oldalán lehet böngészni.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.