Ezt kell tudni a turizmust célzó gazdasági csomagról

Gazdaság - szerző: HH

A turizmus fejlesztését célzó 16 pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca. Az adóbevételek több mint 10 százalékát adó ágazatban a cél a bürokrácia csökkentése és a versenyképesség növelése.

 

A csomag része egyebek mellett a rövid távú lakáskiadás szabályozása, a felszolgálási díj maximálása, az idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása, a digitális SZÉP-kártya fejlesztése, és a tervek szerint kivezetik a légitársaságokat terhelő szén-dioxid-adót.

 

A rövid távú lakáskiadással kapcsolatban a kormány csak Budapesten változtat, vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás.

 

A csomag része a rendőri jelenlét fokozása a fővárosi bulinegyed területén.

 

A falusi turizmust erősítése érdekében lehetővé válna a gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása, ez elsősorban a pajtákat, pincéket érintené.

 

Módosulna a szálláshelyeken húsz főnél kisebb méretű medencék esetében nem lenne kötelező úszómester alkalmazása, őt kiválthatnák a helyi dolgozók, illetve a kamerás felügyelet.

 

A borravalót adómentesen lehetne adni, a felszolgálási díjat 12 százalékban maximálnák.

 

A gyógyászati és orvosszakmai rendezvények szervezését azzal segítik, hogy ha egyes esetekben a költések biztosítására a minimálbér 5-ről 15 százalékára, 39 ezer forintra emelkedik a meghívottak támogatására adható összeg.

 

Az állatkerti belépő az adómentes béren kívüli juttatások közé kerül.

 

Átfogó szabályozás készül az idegenvezetési tevékenységre vonatkozóan. A miniszter ismertetése szerint jelenleg 20 ezer idegenvezető rendelkezik kártyával, miközben mintegy 3000-4000 aktív csak közülük, ezért

 

Felülvizsgálják, ki és milyen tudással végezhet idegenvezetői tevékenységet, és milyen tudással. Megújítják a képzést, az engedéllyel rendelkezőnek a időről-időre vizsgáznia kell majd.

 

Digitális, applikációs SZÉP-kártyát vezetnek be, továbbá az éttermeknek nem mindig lesz kötelező parkolóhelyeket biztosítaniuk.

 

Január 1-től kivezetik a légitársaságokat terhelő széndioxid-adót.

 

Fejlesztik a légikikötőt és a ferihegyi reptérre vezető utat.

 

Az élelmiszeriparban bevezetnek egy kiskönyvet, amely leírja, milyen munkavégzés során milyen jogszabályoknak kell megfelelni.

 

A termálvíz kísérőgáz jövedéki adóját megszüntetik, amennyiben azt nem használják kereskedelmi célokra.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.