Új vírus a Facebookon

Technológia - szerző: Kacsúr Tamás

Ismerőseink listáját felhasználva mindegyikőjüket bejelöli a Facebookon hétvégén megjelenő legújabb vírus, vagyis kártékony program.

Ez a módszer gyors és hatékony terjedést biztosít: ha nem tiltották le, hogy a nevükkel ellátott posztok automatikusan kikerüljenek az ő adatlapjukra is, úgy egy meggondolatlan kattintással akár több százszor is megosztja magát a kártevő. A linkelt oldalon természetesen vírus fogadja a jóhiszemű látogatókat, mely már fel is kínál egy telepítést. Valljuk be, nem sokan olvassuk el, mire is kattintunk okét…

Ahhoz, hogy ne legyünk szándékolatlan terjesztői a hasonló kártékony dolgoknak, érdemes a Facebook beállításaiban a “Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon?” kapcsolót “Engedélyezve” állapotra kapcsolni – így ismerőseink megjelöléseiből csak az fog kikerülni a falunkra, amit utólag, értesítést követően jóváhagyunk.

Ha már megtörtént a baj, az “Alkalmazások kezelése” menüpontban ki kell törölni az ismeretlen alkalmazásokat, és böngészőnkben le kell tiltani valamint törölni kell a feltelepült beépülő modult – mely legtöbbször Youtube kiegészítőként bújik meg.

Chrome-használóknak: a beállítások menüpont alatt ne ijedjünk meg, ha a youtube.com oldalt tudjuk csak megnyitni. Másoljuk be a chrome://extensions/ parancsot a böngésző címsorába, és máris kezelhetjük a bővítményeket, törölhetjük az ál-youtube programocskát. A Chrome helyes működéséről ezután a beállítások zökkenőmentes megnyitása tanúskodik a YouTube bejelentkezés helyett (a szerk).

Ha találkozunk a jelenséggel, ne felejtsük el kéretlenként jelenteni. A Facebook csapata már elkezdte a káros linkek letiltását.