Egy cirkusz életéből

Helyi - szerző: KT

Városunkba érkezett a hetedik generációs Richter Cirkusz. Hogy honnan jöttek és mi az évi program, könnyű kérdés. Hogy mi lesz a következő állomás, merre mennek tovább, Richter Richárd igazgató összeráncolta a homlokát: nem olyan egyszerű.

 

Sátrukat a sportcsarnok parkolójában állították fel, ahogy Richárd elmondta, ez a kis sátor. Az első pillantásra szimpatikus igazgató szavaiból érződik, szívből szereti, amit csinál. Szinte egész évben úton vagyunk – folytatta – márciustól november végéig. Az attrakció mindig más, függ attól, milyen állatokat hozunk. Van, hogy a melegebb időszakban élő, kétméteres cápával úszok, van, hogy oroszlán vagy elefánt jön. Lassan itt vannak a hidegek. A szezonon kívüli időben nem úgy kell elképzelni az életünket, hogy pihenünk, vagy elmegyünk egy moziba: az állatok egy életformát adnak, folyamatosan velük vagyunk. Van egy budapesti telephelyünk, ahol ugyanúgy élünk, mint út közben, lakókocsiban, felállított sátorral, ahogy itt is látni. Sokszor télen, amikor itthon nincsenek előadások, külföldre szerződik a család, ahogy hozzánk is jönnek nyaranta, most például argentínok léptek nálunk fel. Külföld egy egész más világ a cirkuszok szempontjából is. Amíg például itthon 15 cirkusz van, addig Németországban közel 300. Bevezették az útdíj rendszert is, ami a költözködés és szállítás költségét szinte háromszorosára emeli, hiszen kamionjaink vannak. Németországban a cirkuszok az autópályát is ingyen használják.

 

Ennek ellenére évek óta nem emeltünk árat, nem emelhetünk. Egyre magasabbak a helyi költségek is, a használható placc pedig egyre rosszabb. Siklósra nem megyünk, mert nem lehet kitáblázni – mondja. A következő állomás valószínűleg Villány lesz, ezt előre sosem tudni. Vándorcirkusz. Például nyáron egy hónap a Balaton mellett, az a biztos.

 

Kisebb-nagyobb balesetek előfordulnak, Richárd ujját egyszer egy krokodil harapta meg. Van, aki a nagy sátorban lévő halálkerékben tornázik, aki a gerincével volt kórházban, a napokban fog eldőlni, műteni kell-e. Sógornője is levonult kicsit a porondról, de amíg fel nem épül, az állatokkal törődik, hiszen itt mindenki többrétű.

 

Egy kislány szalad hozzánk, Richárd büszkén mutatja be keresztlányát: ő is szerepel, szaltózik, nagy ugrás. Elmondja, hogy jelenleg három család lép fel, és 8-10 sátorállító, kisegítő van velük. Fia most tanulja a mesterséget, hamarosan talán őt is láthatjuk a porondon, ők lesznek lesz a nyolcadik generáció, amit a 200 éves Richter cirkusz kinevel.

 

Közhelynek hat, de ez valóban egy életforma, sajátos közösség. Előadások szerdán és csütörtökön 17 órától kezdődnek, óvodásoknak 1000, gyermekeknek 2000, felnőtteknek 2200 forintos áron. Az első soros páholyok 2500 forintos áron mennek.