Elhunyt Nelson Mandela

Nagyvilág - szerző: KT

95 éves korában meghalt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke, Nobel-békedíjas politikus, emberi jogi harcos, a faji megkülönböztetés elleni harc világszerte ismert alakja és jelképe – adta hírül a dél-afrikai köztelevízióban Jacob Zuma, az ország köztársasági elnöke.  

 

A nemzetünk elvesztette a legnagyszerűbb fiát. Pontosan az tette őt naggyá, ami egyben emberivé is. Azt láttuk benne, amit magunkban is keresünk tette hozzá az elnök.  

 

Nelson Mandelát 2012 végétől már tüdőgyulladással kezelték egy pretoriai klinikán, közben epekőműtétet is végrehajtottak rajta. Idén tüdőfertőzés miatt ismét kórházba került, majd intenzív otthoni ápolásra is szorult. Múlt hónapban volt felesége azt mondta, hogy Mandela már nem tud beszélni a torkában lévő csövektől, szerdán pedig a lánya úgy fogalmazott, hogy az apja a halálos ágyán is bátran küzd, és türelemre, szeretetre, toleranciára tanítja a körülötte lévőket.  

 

Zumában állami temetésen helyezik végső nyugalomra, az országban félárbocra eresztett nemzeti lobogókkal búcsúznak Mandelától, aki 2004-ben visszavonult a politizálástól. Az utóbbi években alig jelent meg a nyilvánosság előtt, a közszerepléstől elzárkózva élt Johannesburg egyik külső negyedében fekvő házában.