Miért is tartanak Észak-Koreában politikai tisztogatástól?

Nagyvilág - szerző: KT

Üzletkötőket és külkereskedőket rendelt haza Kínából Kim Dzsong Un (김정은), Észak-Korea vezetője. A nagybácsiját napokban kivégeztető vezér miatt most elég feszült a két kommunista ország viszonya.  

 

Szakértők szerint a most hazarendelt személyzetre felelősségre vonás vár. Észak-Korea azzal indokolja intézkedését, hogy oktatást tartanak nekik a kormányuk politikájáról. Elemzők szerint jól járnak, ha csak eltiltják őket a külföldre utazástól, de többükre szintén halál vár.  

 

Az egész a vezér kegyvesztetté vált nagybácsija, Dzsang Szong Tek kivégzésével függ össze. Ő volt a legfőbb felelőse a kínai kapcsolatoknak, de ősszel külföldre szökött a pénzügyeket kezelő munkatársa. Ezután Dzsangot egy rögtönítélő bíróság halálra ítélte és kivégezte, így joggal remeg a hozzá lojálisak, például a most hazarendeltek térde is.  

 

Az USA, a másik Korea és a kelet-ázsai térség több állama a komcsi vezetés kiszámíthatatlan lépéseitől tart, ugyanis ilyen politikai tisztogatás a stratégiai bohóckodásáról elhíresült Kim Dzsong Un 2011 végi kinevezése óta nem fordult elő. Kína is elítéli Dzsang kivégzését, és utalt rá, hogy bizonyos korlátozásokat vezethet be Phenjannal való viszonyában.