A sonka mellé: torma

Életmód - szerző: GR

Már írtunk arról, hogy miképpen kell a húsvéti sonkát elkészíteni, ehhez a húsételhez pedig akkor már csak a torma hiányozhat.  

 

Ettem már boltit, de idén elég nagy dilemmában voltam, miután a termékek címkéit is elkezdtem megnézni. Egy valamit fel kellett ismernem: olyan tormakészítmény nincs, amiben csak torma van. Mindenhol van benne olaj és cukor, de van ahol xantán gumitól kezdve a szentjánoskenyér is előfordul, De van megoldás a problémára: vegyünk tormát és reszeljük le magunknak! Majd tartósítsuk, hogy az ünnepek közben végig legyen „friss”!

 

Íme egy lehetséges tartósítás, mellyel akár egy hónapig is eláll:

 

Hozzávalók:

 

– egy nagy torma (pucolva kb 15dkg) – opcionálisam kerülhet bele még egy cékla is.

 

– 0,8 dl víz és 0,4dl 10%-os ecet (vagy almaecettel is lehet próbálkozni)

 

– 2 ek cukor vagy xilit

 

– 0,5 tk só

 

– 0,2 tk citromsav

 

A vizet felmelegítem, feloldom benne a cukrot és a sót és citromsavat, majd hozzáöntöm az ecetet is és forralom. A tormát alaposan megmosom, majd hámozom és reszelőn lereszelem. Érdemes nyitott ablak mellett dolgozni, mert amint reszelni kezdjük, elkezdi ereszteni a gyilkos gőzeit. A torma erőssége függ attól is hogy a levet mikor és milyen hőfokon öntjük rá. Minél később és minél hidegebb a lé, annál erősebb tormát kapunk és fordítva is: minél korábban és minél forróbb a lé, annál szelídebb lesz. Nekem bevált a forró lével nyakon öntés kb 5 perc állás után.

 

Igazából úgy készült, hogy készítettem egy adag levet, és addig pakoltam reszelt tormával, amíg a kívánt nedves-száraz arányt el nem értem. Le is lehet turmixolni és akkor a boltihoz hasonló állagú lesz. Sterilizált üvegekbe töltjük és ha lehet, hűtőben tároljuk. Egy nap kell minimum hogy összeérjenek az ízek.

 

Végtelen variációs lehetőségünk van innentől. Például rózsaszín tormát is készíthetünk hogy egy céklát megfőzünk, majd lereszeljük és a kész tormához keverünk annyit, amennyire intenzív rózsaszínt/bordó színt szeretnénk. A mennyiséggel is lehet variálni, több céklával kevésbé lesz csípős. Lehet forrázni és reszelt almával turbózni, így egy lágyabb, édesebb tormát kapunk. Mehet bele egy kis méz, vagy egy kis fehérbor is. Fűszerezhetjük is és természetesen lehet majonézzel keverni. De minél több egyéb anyagot teszünk bele, annál rövidebb ideig lesz tartós, ezt vegyük figyelembe!

 

HH / befozok.blog.hu