Mindent a mai napról

Gyorshír - szerző: KT

Mi történt ezen a napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Zsófiákat és Szonjákat. A görög-magyar eredetű Zsófia és a görög-orosz Szonja jelentése bölcsesség. Köszöntsd megosztással, ha egy ismerősöd ma ünnepel!

 

Május 15-én e napon történt: 1618-ban Johannes Kepler megalkotta a bolygók mozgásával kapcsolatos törvényeit. 1944–ben felállítják az első magyarországi gettót. 1576-ban e napon született Claudio Giovanni Antonio Monteverdi, olasz zeneszerző, az első opera szerzője, 1859–ben Pierre Curie francia fizikus, 1953–ban Mike Oldfield angol zeneszerző.

 

Ma van a család nemzetközi napja és a nemzetközi klíma akciónap

 

Várható időjárás térségünkben: borult, esős, viharos erejű széllel, 10 C° maximummal. Most 8,5 C° van, az országos átlag 10 C°. Ezen a napon a leghidegebbet 1980-ban mérték Borsodnádasdon, ahol -3,1 C° volt. A legmelegebbet, 35,0 C°-ot Kaposváron regisztrálták 1945-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudtad, hogy idővel egyes államok magánhajóknak meghatalmazást adtak arra, hogy az ellenséges kereskedelmi hajókat a nyílt tengeren megtámadhassák és kirabolhassák? A privatérek ezt csak kalózlevél birtokában tehették meg.