iWiW: ennyi volt, végleg leáldozott

Technológia - szerző: KT

12 év után lehúzza a redőnyt az iWiW. A 2002-ben indított közösségi portál népszerűsége a facebook terjeszkedésével rohamosan csökkent, manapság egyre több felhasználó törli adatait és állítja be az ironikus profilképet, amin csak egy szöveg áll: keress a facebookon.

 

2014. június 30-án törlünk minden adatot, utána már nem tudsz hozzáférni a profilodhoz. Ha szeretnéd megőrizni ismerőseid adatait, elérhetőségét, a postafiókodban levő leveleidet és a fényképeidet, akkor összekészítünk neked egy időkapszulát – áll az oldal nyitólapjának egyik buborékjában.

 

International who is who – azaz nemzetközi ki kicsoda

 

2002 áprilisában Várady Zsolt egy honlapot indított el, ahol a fejlesztő ismerősi körében lévők a később kapcsolódó felhasználó adatait böngészhették. Ha ismerősre bukkantak, bejelölhették egymás. Néhány hét elteltével már több mint ötszáz regisztrált felhasználója volt a portálnak. 2006 májusában a T-Online mint szakmai befektető megvásárolta az addigra már legnagyobb hazai közösségi portált, az iWiW Kft.-t, valamint – a korábbi tulajdonosok közötti megállapodás értelmében – a magyarországi felhasználási jogot. A külföldi licenszek a Virgo Systems Kft. kezében maradtak.

 

Mostantól nincs értelme tovább fenntartani a hálózatot, amely 2013-ig nyereségesen működött, az idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni – áll az indoklásban. A közösségi oldal fénykorában 4,7 millió felhasználót szolgált ki.