Világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Svédországban elfogták a piratebay egyik alapítóját, vásároljon focivébét ön is, hazajön az utolsó Afganisztánban fogva tartott amerikai is. Csak néhány mondatban, amit a nagyvilág eseményeiről tudni érdemes.

 

Svédország: letartóztatták Peter Sundét, a Pirate Bay nevű internetes megosztó oldal egyik alapítóját. Sundét a bíróság egy év börtönre és több tízmillió svéd korona pénzbüntetésre ítélte szerzői jogok megsértése miatt, két éve volt szökésben. Májusban a svéd legfelsőbb bíróság elutasította Sunde fellebbezését.

 

Katar: korrupcióval szerezte meg a 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát Katar, és lefizette a pályázatokról döntő FIFA-tisztségviselőket. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, volt alelnöke, a katari Mohamed bin Hammam egy ötmillió dolláros titkos alap felett rendelkezett, ebből vásárolta meg a főleg afrikai országok futballszövetségi vezetőinek szavazatát. Sepp Blatter, a FIFA svájci elnöke 2010 decemberében jelentette be, hogy a semmilyen futball-infrastruktúrával nem rendelkező, kis sivatagi állam rendezheti a futball világbajnokságot 2022-ben. A döntést azóta is támadják a nyáron ötvenfokos hőség és a rabszolgákkal építtetett stadionok miatt. Most többek Blatter lemondását és a rendezési jog visszavonását követelik.

 

Amreika: Washington a katari kormány közvetítésével tárgyalt azzal az afgán szunnita szervezettel, amely öt Guantanamóban fogva tartott rabot kért cserébe az utolsó Afganisztánban raboskodó amerikai őrmester szabadon bocsátásáért. Bowe Berghdal néhány napon belül hazatér, már egy németországi kórházban ápolják. A terroristákkal való egyezkedés megosztja az amerikai közvéleményt.