Újabb iraki háború borzolja a benzinárakat

Nagyvilág - szerző: KT

Irakban az elmúlt napokban súlyosbodott a helyzet, miután az Iraki és Levantei Iszlám állam nevű szunnita terrorszervezet minden eddiginél nagyobb offenzívát indított és a főváros, Bagdad közelébe ért. A síiták rangidős vezetője fegyverbe szólította a férfi lakosságot mondván, hogy mindenki vegye fel a harcot a szunnita szélsőségesekkel.

 

 

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű fegyveres szervezet erősen al-Kaida kötődésű, az elmúlt két napban gyakorlatilag megfutamította az iraki állami hadsereget.

 

A harcok elől ezrek menekültek el otthonukból, miközben már a bagdadiak is városuk ostromára készülnek, alig mutatkoznak, akkor is csak azért, hogy mindent fölvásároljanak, amire szükségük lehet, ha a szunnita fegyveresek betörnek az összeomlóban lévő hadsereg védelmét nélkülöző fővárosba is Irakban.

 

Amerika kizártnak tartja szárazföldi csapatok bevetését, de a légitámadás lehetősége egyre inkább előtérbe kerül.

 

Elemzők szerint az iraki harcok hamarosan az üzemanyagárakban is megmutatkoznak, hiszen a harcok veszélyeztetik a kitermelést. Ahogy az iszlamista milíciák haladtak Bagdad felé, úgy kúszott felfelé a hordónkénti ár. A Brent a héten 4 dollárt emelkedett. Nehezíti a helyzetet, hogy a kurd kisebbség időközben elfoglalta Kirkukot, az egyik fő kitermelési pontot.