Katonai szállítógép Pécs és Harkány között

Baranya - szerző: KT

Megközelítési gyakorlaton vett részt az a C17 típusú, magyar lajstromszámú, de amerikai gyártmányú repülő, ami Harkány határában fordult meg – tájékoztatta lapunkat a repülésirányítás. Az alacsony pálya és a rendkívül kis sebessége miatt többen felfigyeltek rá.

 

 

A Pápáról felszálló, NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezred Boeing C-17 Globemaster III típusú repülője 15 óra után kétszer ment el Pécs felett, mielőtt folytatta gyakorlatát.

 

[pullquote]A szimulációs gyakorlat a pogányi átstartolás volt: néhány méterre megközelítette a leszállópályát, majd felemelkedett és folytatta útját.[/pullquote]Az 1993 óta gyártott, több, mint 45 milliárd forint értékű repülő akár 137 tonna rakománnyal is képes felszállni. Irányításához 2 pilóta kell. Hossza 53, szárnyainak fesztávolsága közel 52 méter, felülete 353 négyzetméter. Az üresen 128 tonnás monstrumot 4 darab gázturbina emeli magasba, ami a 134 ezer literes tartályból eszik. A gép legfeljebb 13,7 kilométer magasra képes emelkedni, hatótávolsága – amit egy tankkal megtesz – 4400 kilométer. A teletankolt gép 77 tonnát visz ezen a távolságon belül arrébb. Utazósebessége 720 km/h, de rövid ideig a 830 kilométeres sebességet is tartani tudja.