Háromszor több trafi jön vissza

Baranya - szerző: KT

Hónapok óta nincs területi traffipax-kiírás, ami nem véletlen. Az ok igen egyszerű, amíg korábban három sebességmérő járta a megye kapitányságait, már csak egy maradt, miután országos szinten 154 darabot leselejteztek. Ez azt jelenti, hogy a Pécsen szolgálatot teljesítő, éjszaka is látó műszert leszámítva az egyetlen megmaradt készüléken felváltva osztoznak a megyében. A héten Siklós RK használja a sebességmérőt.

 

 

Nemrég zárult az a pályázat, ami keretében országosan 365 fix telepítésű és 160 mobil traffipaxhoz jut a rendőrség. A fix sebességmérők helye egyenlőre nem ismert, találgatásokon túl annyit tudni biztosan, hogy minden kapitányság és őrs a saját működési területén nyújtott be javaslatot a felszerelési pontok helyeire. Azokat a helyeket vették sorba, ahol a rendszeres szabálysértések elkövetése valamint a baleseti statisztikák indokolttá teszik a folyamatos ellenőrzést. A készülékeket ez év végiég vásárolják meg és a teljes projekt 2015. március 31-ével zárul, azaz ekkor már üzemelni fog az utoljára telepített készülék is. A rend őrei  720 milliót költenek a nagy felbontású és sebességű kamerákra.

 

Az új, kilométerekre is ellátó, GPS-szel szerelt készülékek nem csak sebességet tudnak mérni. A szabálysértések manipulálhatatlan rögzítésére is befogható kamerák záróvonal átlépését, behajtani tilos vagy akár tilos jelzés figyelmen kívül hagyását is dokumentálja és jelzi. Ugyanígy egyszerű térfigyelésre is befoghatóak, és figyelhetik a vasúti átjárón tilos jelzés ellenére való áthajtást. Az sem árt, ha hozzászokunk a biztonsági öv rendeszeres használatához is.

 

Harkányban a szokásos helyeken kell – ezt követően már rendszeresen – fokozott figyelemmel kísérni a kilométerórát. Addig is, az alábbi helyeken kell leginkább résen lenniük a harkányban autózóknak:

 

– Ady Endre utca buszmegálló melletti szakasza

– Kossuth Lajos utca MOL kút közelében

– Ady Endre utca kivezető szakasza

– Petőfi Sándor utca terehegyi szakasza

– Siklósi út bevezető szakasza