Tisztítják a Dráva medrét

Baranya - szerző: KT

Április végéig tart a Dráva medrének kotrása. A munkálatokkal a vízi baleseteket előzik meg és a folyami hajózás feltételein javítanak, de a turizmus fellendülését is várják. A program mintegy 100 millió forintba kerül – tájékoztat a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

 

Az európai uniós támogatásból finanszírozott, szeptember végén induló kivitelezés a 128 kilométer hajózásra kijelölt szakaszból magyar oldalon a Somogy és Baranya megyei régióban 10 kilométert, a horvát oldalon pedig 13 kilométert érint. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a vízi közlekedésben nem lesz fennakadás a munkálatok miatt.

 

Uszályra szerelt úszókotró-markoló géppel mindkét oldalon mintegy 500-700 köbméter fát, továbbá 300 tonna kőmaradványt távolítanak el, utóbbit felhasználják a közeli partvédmű megerősítéséhez – tájékoztat az igazgatóság. A mederbe ágyazódott famaradványok, tuskók elősegítik a mederhordalék lerakódását és hozzájárulnak a part menti erózió kialakulásához is. Ezen akadályok különösen magas vízszint esetén jelentenek veszélyt a hajózókra és a csónakázókra, mert olyankor rejtve maradnak.