Folyamatosan ellenőrzik a gátat

Baranya - szerző: KT

Másodpercenként 5 köbméter víz zúdul főként legelőkre és kis területen erdős területre – tájékoztat a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A Katasztrófavédelem közli: egy ingatlan esetében volt szükséges védekezés, ott a Siklósi KVK polgári védelmi felügyelőjének irányítása mellett tettek le homokzsákokat. Információink szerint, közvetlen veszély nem áll fenn.

 

 

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint 2014. 10. 25-én 13 órakor jelezték a helyiek a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelőinek a Csányoszró közelében észlelt Fekete-víz depónia szakadását.

 

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetői helyszíni szemlét tartottak a Fekete víz 25+000 szelvényben a depónia szakadásnál.

 

Az átszakadt depónia körülbelül 10-12 méter mély, átbukó víz magassága körülbelül 0,5-0,7 méter, a kiáramló víz mennyisége körülbelül 5 köbméter másodpercenként. Az elöntött terület nagyobb része legelő illetve kis területen erdő. A Fekete víz medrétől délre 1,2 kilométerre húzódó vasúti töltés megakadályozza a víz továbbáramlását, a mögötte lévő területek (belterület is) biztonságban vannak. Az elöntéssel veszélyeztetett területen a mélyebben fekvő ingatlanokról megállapítható, hogy jelenleg nincsenek közvetlenül veszélyeztetve. A vízügytől a helyszínre rendelt geodéziai csoport az ingatlanokon megjelöli a várható kiegyenlített vízszintet. Az elzárás a helyszín megközelíthetetlensége miatt jelenleg nem lehetséges. A veszély nem olyan mértékű, ami indokolná az azonnali elzárást. Meg kell várni a vízszint kiegyenlítődését, és fel kell készülni a vízszint csökkenését követően a kint rekedt vizek visszavezetésére, visszaemelésére, illetve a szakadás, a depónia helyreállítására.

 

A Fekete-víz vízgyűjtőterülete a legnagyobb a Dél-Dunántúlon, mintegy 1801 km2. A Fekete-víz vízgyűjtőterülete 5 kisebb részvízgyűjtőre tagolható (Fekete-víz, Egyesült-Gyöngyös, Almás-patak, Bükkösdi-víz, Pécsi-víz). A vizek fő folyási iránya az észak-déli lejtéssel a Dráva völgye. A Drávához közelebb lévő vízfolyások síkvidéki jellegűek, medrük általában módosított, vagy mesterséges kialakítású. A vízrendszer jellegzetessége hogy, a befogadó Fekete-víz és az Egyesült Gyöngyös főmedre végig síkságon fut a nagyobb mellékágak azonban – ritka kivétellel – a dombvidéki területekről érkeznek. A Fekete-víz medre a teljes szakaszon rendezett, karbantartott. A vízügy csatornaőrei a vízfolyások állapotát folyamatosan ellenőrzik, a depónia szakadásnak semmiféle előjelét az eseményt megelőzően nem tapasztaltak.