Repülőgépek támadására figyelmeztet a német hírszerzés

Nagyvilág - szerző: KT

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) szerint az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista terrorista szervezet már utasszállító repülőgépek megtámadására alkalmas fegyverzettel is rendelkezik – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

 

A beszámoló szerint a BND a napokban arról tájékoztatott parlamenti képviselőket, hogy az ISIS Irak északi részén tevékenykedő egységei modern légelhárító fegyverekre tettek szer, és arzenáljuk így már utasszállító gépek megsemmisítésére is alkalmas – írja az MTI.

 

A terroristák hordozható, vállról indítható légelhárító rakétarendszereket szereztek, amelyek kezelése nem igényel különösebb szakértelmet, és különösen a le- vagy felszállást végző repülőgépekre lehetnek veszélyesek.

 

A német hírszerzés szerint a fegyverek a szíriai hadsereg készletéből származnak és orosz tervek alapján készültek, de Oroszország mellett más országokban, például Bulgáriában vagy Kínában is gyárthatták azokat. A rakétarendszerek egy része még a hetvenes évekből származik, egy másik része viszont korszerű, a konstrukció legutóbb frissített változata alapján készült légelhárító fegyver.

 

A Bild am Sonntag kiemelte, hogy számos légitársaság üzemeltet járatokat az észak-iraki térségben, köztük a német Lufthansa érdekeltségébe tartozó Austrian Airlines és a Qatar Airways.

 

Az ISIS jelentős nagyságú területet vont ellenőrzése alá Észak-Irakban és Szíriában. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztusban Irakban, szeptember végén pedig Szíriában is légi hadjáratot indított a szervezet ellen.