Sztrájk: Baranyában is lesznek útlezárások – itt a térkép

Baranya - szerző: KT

A szakszervezetek hétfőn 07 és 16 óra között országos útlezárással tiltakoznak a kormány intézkedései ellen. A félpályás korlátozással érintett területek és útszakaszok között szerepel néhány Baranya megyei szakasz is.

 

 

Félpályás útlezárásokat terveznek a szakszervezetek a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései miatt. A korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a kafetériát érintő újabb adóterhek elleni akciójukról Gaskó István, a tiltakozást szervező Liga Szakszervezetek elnöke szerdán számolt be.

 

A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (Médosz), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete valamint a Mozdonyvezetők Szakszervezete is. Gaskó rámutatott: a 2011-ben módosított sztrájktörvény nagyon megnehezíti a jogszerű sztrájkot, a törvény helyreállítása ezért is van a követelések között.

 

A szakszervezetek a felsoroltakon túl a jövő évi minimálbér, a szakmunkás bérminimum valamint a Munka törvénykönyvének régóta esedékes felülvizsgálata mellett a bérajánlásról való mielőbbi megegyezést is követelik.

 

Az érintett útszakaszokról az alábbi térképen lehet tájékozódni, egyenlőre néhány pécsi út félpályás lezárása szerepel a tervek között.