Tízezerért a hidakon: itt az új megyei autopálya-matrica

Belföldi hírek - szerző: KT

Január elsejétől megyei matricát is vásárolhatunk, mindössze 5000 gyengülő forintért. Sok a hiba, van például két híd, amin tízezerért kelhetünk át. Mindeközben az M1 nagyonközmédia híradójának hitelességét kérdőjelek tarkítják.

 

 

Két híd – az M7 és M8 pályán – két-két megyét köt össze, így minden esetben két-két érvényes megyei matricával kell rendelkezni, ugyanis a „Jelölt megyei és irány szerinti és irány szerinti szomszédos matricákkal használható szakaszok” kedvesség nem sokat ér. A Pentele híddal kapcsolatban dunaújvárosi Castellum kérdésére a szolgáltató munkatársa kijelentette: kizárólag két, egy Fejér és egy Bács-Kiskun megyei matricával kelhetünk át a hídon, lévén a kérdéses útszakaszon – az ország többi narancssárgás szakaszához hasonlóan – már nem tudom elhagyni az adott pályát egy újabb megye szakaszára történő belépés nélkül. Az útszakasz érdekessége, hogy a híd után sehova sem vezet.

 

Türelmi idő ide vagy oda, a Balatonhoz igyekvő fővárosiaknak sem segítség az új rendszer, melynek bevezetése máris értékesítésbeli problémákba ütközött. Ha valaki Pestről a magyar tengerhez utazik, szintén találkozik azzal a több más esetben is fennálló problémával, hogy az autópálya nagyon rövid szakaszon másik megyébe is áttér – esetünkben például Veszprém megye az érintett.

 

Autópálya-matrica a járművekre szükséges, így a vontatmányok is kell, hogy rendelkezzenek vele. Ha ez nem lenne elég, a kategóriák is változtak, így ami eddig kamionra kellett, most egy mikrobuszra elég csak. A korábbi egyeztetések sok területen voltak eredménytelenek: a megnyugtató szavak ellenére megannyi kérdésben az eredeti elképzelés lett átütve.

 

Az M1 híradóját már több esetben érte vád, miszerint a média „köz” jelzője nem az objektivitást és a hitelességet jelenti. Az egyik, megyei matrica intézményét bemutató blokkjában most úgy tűnik, egy bennfentes stróman dicsérte a rendszert.

 

Hogy mit tehetünk ha megyén belül előnytelen helyen lakunk? Számolunk és eseti jelleggel vagy megvesszük a soknapos esetleg éves bérletet, vagy nem megyünk rá a pénzünkből épített kalitkás útra.