Hat lépésből megelőzhető az egyik legkártékonyabb vírus

Technológia - szerző: KT

A 2013-ban óriási károkat okozó számítógépes vírus tovább fejlődött, és ismét felütötte fejét. Egy magyarországi vállalat már meg is tapasztalta kártékonyságát, a biztonsági szabályok be nem tartása miatt minden állományukat titkosította a kártevő.

 

 

A két éve pusztító Cryptolocker rengeteg fejlesztésen ment keresztül. A gépünkre figyelmetlenségből vagy a biztonsági beállítások mellőzésének köszönhetően bejutó vírus dokumentumainkat, munkaállományainkat támadja meg, titkosítja azokat, hogy ne férjünk hozzá. Ezt követően általában 500 dollár körüli összeget kér, hogy feloldja azokat és újra elérhetővé tegye számunkra. Kiirtani és fájljainkat visszakapni nem tudjuk, de megelőzhetjük a bejutását.

 

Vegyük sorra, mit kell tennünk ennek érdekében mind asztali, hordozható számítógépünk esetében, mind pedig tabletünk és okostelefonunk tekintetében:

 

– ne nyissuk az meg ismeretlen, csábító e-mailek mellékletét, bizonytalan eredetű dokumentumokat,

 

– víruskeresőnket tartsuk mindig naprakész állapotban,

 

– használjuk az ajánlott biztonsági beállításokat,

 

– engedélyezzük vagy rendszeresen végezzük el operációs rendszerünk frissítését,

 

– blokkoljuk a felugró ablakokat, vagy ha szükségünk van rájuk, körültekintően zárjuk be. A legtöbb ablak ugyanis hamis, gombnak látszó részt tartalmaz, hogy a felhasználó arra kattintson.

 

– Ne indítsunk el ismeretlen eredetű programokat, kiváltképp akkor ne, ha azok egy keresési eredménnyel töltődnek le és megoldást kínálnak problémánkra! Sok vírust terjesztő oldal hosszas kereséseinket kifürkészve állítja át magát csábító tartalomra, és egy megoldást ígérő fájlnevet generálva saját kártékony kódjának, azonnali letöltést kínál vagy indít. A saját magunk által elindított vírus ellen a víruskereső is tehetetlen: nem tud a kezünkre csapni!