Napelemmel a Föld körül

Technológia - szerző: HH

Föld körüli útra indul a teljesen környezetbarát repülő, a Solar Impulse 2. Az éjszakai hajtáshoz szükséges energiát a nappal feltöltött akkumulátorokból nyeri a kétfős repülő, melyet még 2014-ben mutattak be.

 

 

Elődje, a kétmotoros Solar Impulse 2003 és 2006 között épült, és 2010-ben sikeres próbaúton vett részt: 9 órát töltött éjjel a levegőben egy 26 órás nappali út mellett.

 

A Solar Impulse 2 ugyancsak Svájcban emelkedett magasba, a négy elektromotort 17 ezer napelem táplálja. Szárnyának fesztávolsága 72 méter, ami egy Airbus A380 méretével vetekszik.

A 2,3 tonna tömegű géppel nem kisebb céljuk van, mint a Föld megkerülése. A két pilóta egyike a repülőt is tervező fizikus, Bertrand Piccard lesz. Tervük szerint Abu-Dzabiból indulnak, a 24-24 órás indiai és kínai szakasz után Hawaii és az Egyesült Államok lesz az úticél, majd az Atlanti-óceán felett Dél-Európa és Észak-Afrika légterének meghódítása következik. Ezt követően az induló állomáson, Abu-Dzabiban érnek földet. Terveik szerint mindez 5 hónapot vesz majd igénybe, nappal 8500, éjjel 1500 méteres magasságban.