Nem vették komolyan, most szívhatnak a gazdák

Gazdaság - szerző: KT

A területalapú támogatás után új rendszer van érvényben, amit az agrárszektor.hu szerint nem vettek elég komolyan a gazdák. A hektáronkénti 81,3 eurós zöldítési agrártámogatás feltétele, hogy a bevetett területeken kettő vagy háromféle növényt kell ültetniük.

 

 

A szabályokat félvállról vevő gazdák most bajban vannak. Vagy elbukják a támogatási részt, vagy beszántják a korábban bevetett területeiket.

 

A Közös Agrárpolitika új rendelkezései a korábbi években érvényben lévő 226 eurós hektáronkénti területalapú támogatást az idei évtől két részre bontják. Az összeget a 144,7 eurós alaptámogatás mellett egy 81,3 eurós zöldítési támogatás teszi ki. Ez utóbbitól eshetnek el a gazdák, ha nem tesznek eleget azon feltételnek, hogy területük mértékétől függően két- vagy háromféle növényt kell termeszteniük.

 

Többen a megfelelő tájékoztatás hiányával érvelnek és azt hangoztatják, hogy a kiírás is csak a napokban jelent meg. A Földművelésügyi Minisztérium úgy véli, mindent megtettek a gazdák tájékoztatásának érdekében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban zöldítési kézikönyvet is megjelentetett.