Baranyában is károkat okoz a viharos szél

Baranya - szerző: HH

Tömegesen érkeznek a segélyhívások a katasztrófavédelem megyei műveletirányító központjába. Főleg Pécsen és Komlón okoz problémát az erős, helyenként viharos szél. Komlón ezreknél nincs fűtés és melegvíz, mert egy kidőlt fa megrongálta a hőerőmű távvezetékét –

tudatta a Katasztrófavédelem.

 

 

Szombat hajnalban riasztották a tűzoltókat Pécsre, mert egy többméteres fa dőlt a Szentlőrinci útra. A fa akadályozta a közúti közlekedést is. A beavatkozók láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt.

 

Beremenden egy több, mint tízméteres fenyőfa dőlt villanyvezetékre. Az áramszolgáltató munkatársai kiszakaszolták a hálózat érintett részét, majd ezt követően a siklósi tűzoltók eltávolították a megdőlt fát.

 

Pécsen több bádoglemezt tépett le az erős szél. A tűzoltók egy negyedik emeleti lakásba bejutva, kézi erővel távolították el a lemezdarabot, míg egy másik helyszínen a lógó lemezdarab több méter magasan volt, ezért annak eltávolításához a létraszerre is szükség volt. A tűzoltók rögzítették a bádoglemezt. A műszaki mentés ideje alatt a helyi járatú busz módosított útvonalon közlekedett.

 

A megyeszékhelyen is dőltek a fák. A Bokor utcában egy tizenöt méteres fenyőfa telefonkábelre dőlt, a műszaki mentéshez a létraszert és egy pécsi tűzoltóegységet riasztottak, egy családi ház tetejét is megbontotta a viharos szél. A tűzoltók fóliával fedték le azokat a részeket, ahol hiányzott a tetőanyag. A szél a kémény néhány tégláját is meglazította, amelyet eltávolítottak a beavatkozók.

 

Komlón egy nagyméretű fa dőlt ki a Majális téren, amely megrongálta a Komlói Fűtőerőmű távvezetékét. Emiatt négyezer fogyasztónál nincs meleg víz és fűtés. Jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán.

 

Tegnap is sok tennivalójuk volt a katasztrófavédelem munkatársainak. Pécsett, egy Zsolnay Vilmos utcai pizzéria tetejét bontotta meg a szél. A három négyzetméteres bádoglemezt a város hivatásos tűzoltói távolították el. A Siklósi úton egy ötven négyzetméteres reklámtáblát szakított le a vihar, a tábla nagy mérete és a viharos széllökések miatt a tűzoltók nem tudták biztonságosan eltávolítani, ezért forgalomkorlátozásra volt szükség az érintett útszakaszon. A Biokom Kft. szakemberei és a rendőrség munkatársai intézkedtek a forgalomterelő közúti táblák kihelyezéséről.