Szigorúan csak pórázzal – így oltják a rókákat

Helyi - szerző: KT

Április végéig dacára a jó időnek, szigorúan csak pórázzal sétáltathatjuk kutyáinkat. Ennek oka nem más, mint a rókák éves, veszettség elleni oltása. A csalétekbe elhelyezett oltóanyagot repülőgépekről szórták ki a rókák természetes életterére és így kutyáink szokásos sétahelyeire is.

 

 

Harkány közigazgatási területén – a rókák veszettség elleni immunizálásának időszakára – április 25-ig a Baranya Megyei Kormányhivatal Siklósi Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el – tudatja dr. Markovics Boglárka jegyző.

 

Ha kutyánk mégis megeszi a vakcinát, nem kell megijedni, nem veszélyes rá. A korlátozó intézkedés egyedül a rókák védettségének kialakulását segíti, annak hatékonysága ugyanis attól függ, hogy a ravaszdik mekkora számban szedik fel a csalétket – mondta el kérdésünkre Dr. Damacz Kornél állatorvos. Hozzátette: a vakcina fajtájától függően húspépbe vagy tojásba helyezett oltóanyagot repülőgépről automata szórja, emberi beavatkozás nélkül. A legelő állat kisebb valószínűséggel eszi meg, de fontos, hogy a rókák találják meg az oltóanyagot, ne kutyánk vegye fel.