Föld Napja rendezvények Pécsen a DDNP szervezésében

Baranya - szerző: HH

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én e szavakkal indított mozgalmat a Föld védelmében. A Föld Napja mozgalom mára az egyik legismertebb környezet- és természetvédelmi megmozdulás világszerte.

 

 

Ezernél több szervezet vesz részt a Föld Napja rendezvényein. Évek óta hagyomány már, hogy Pécsett ilyenkor a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében – idén április 18-án, 10 és 15 óra között.

 

A programok középpontjában a környezettudatos életmód népszerűsítése áll, a zöldköznapok jegyében. Megjelennek az újrafelhasználás – legyen szó könyvekről, ruhákról, papírokról – a környezetbarát közösségi közlekedés előnyei. Játékos formában ismerkedhetünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, megtudhatjuk, miért fontos takarékoskodni az energiával, nem csak a pénztárcánk, hanem a természeti értékek védelme miatt is. A gyerekek vidám kézműves foglalkozásokon, természetes alapanyagokból készíthetnek játékokat és használati tárgyakat. A természetvédelem gyakorlati munkáit is megismerhetjük, például a növény- és állatvédelem, a madárgondozás teendőit.

 

A DDNP programjait 10 órakor a tettyei romoknál Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója köszöntője valamint Csizi Péter országgyűlési képviselő nyitja meg.  A PKK és a DDNPI közös rajzpályázatának díjátadója valamint a Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat eredményhirdetésén túl a programok között olyanokat találunk, mint a 10 és 13 órai ingyenes látogatás idegenvezetéssel a a Pintér-kertben, a folyamatos játékos foglalkozások, állatsimogató, gyakorlati madárvédelem és vadonleső, retro könyvvásár vagy a pecsétgyűjtő játék és az aszpik alkotói piac. A programon való részvétel ingyenes.