Lemondtak az irányíthatatlanul forgó űrhajóról

Technológia - szerző: HH/MTI

Az űrrepüléseket irányító orosz központ nem tud kapcsolatot teremteni a tengelye körül forgó Progressz teherűrhajóval, ami a Nemzetközi Űrállomás számára vitt ellátmányt. Már lemondtak a dokkolásáról is – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

 

 

Az egyebek közt üzemanyagot, oxigént, élelmiszert – összesen két és fél tonna hasznos terhet – szállító orosz teherűrhajó irányíthatatlanul egy Föld körüli pályán van. Az űreszközt a Csendes-óceánba süllyesztették volna el, de most nem tudják elmozdítani sem a pályájáról.

 

A Progressz jelenleg igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel az űrhajót, és az ötből csak két antennája nyílt ki, de a forgás miatt a működő antennák sem irányulnak folyamatosan a Földre.

 

Az Interfaxnak név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, ha az irányítóközpont szakembereinek nem sikerül megteremteni a kapcsolatot a Progresszel, akkor az valószínűleg május első hetében az északi és a déli 52. szélességi fokok között zuhanhat vissza a Földre. Más forrás szerint a zuhanásra május 3-án vagy 4-én lehet számítani.

 

Orosz sajtójelentések szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói 3 hónapra elegendő oxigénnel, üzemanyaggal és élelmiszerrel rendelkeznek, mivel nemrég az amerikai Dragon űrhajó is vitt tartalékokat az ISS-re.

 

Orosz biztosítási cégek vezetői mintegy 5 milliárd rubelre (körülbelül 27 milliárd forint) teszik a Szojuz hordozórakéták értékével együtt a Progressz várható elvesztése miatti kár nagyságát. Egy űrhajó felbocsájtása önmagában 80-90 millió dollárba (mintegy 22-26 milliárd forint) kerül. A kazahsztáni Bajkonurban úgy látják, hogy a Progressz sikertelensége miatt csúszhat annak a Szojuz rakéta máus 26-ra tervezett indítása is, ami az űrállomás új legénységét vinné fel. A háromfős csapatban egy orosz, egy japán és egy amerikai űrhajós indulna az űrállomásra.