Fegyveres horvát rendőrök, letérdelt migrációs rendszer

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, az embercsempészek egy nap alatt legyűrték – jelentette ki a magyar kormányszóvivő a baranyai Beremenden tartott sajtótájékoztatón péntek este.A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója példátlannak nevezte, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra.

 

 

Kovács Zoltán hangsúlyozta: Magyarország kilenc hónapja foglalkozik a menekültproblémával, 200 ezer ember ügyében járt el, ezen idő Horvátországnak nem sikerült felkészülnie. A kormányszóvivő hazugságnak nevezte, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és azt is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.

 

Emellett egy nagyon súlyos határincidens is történt: mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az ügyben vizsgálat indult, a szerelvény vezetőjét őrizetbe vették, a magyar rendőrök a horvát kollégáikkal szemben is intézkedtek.

 

Elfogadhatatlan az, hogy európai uniós tagállam nem tartja be az európai eljárásokat, sőt, maga segédkezik az illegális migráció folytatásában – mondta.

 

Kovács Zoltán szavai szerint annak, hogy a horvát állam és a rendőrök szervezetten hozzák Magyarország felé az illegális migránsokat, egyetlen kedvező hatása van: Itt rendezett körülmények között fogadjuk őket és Horvátországgal ellentétben gondoskodunk az európai protokollok betartásáról.

 

A migránsokat a határról a lehető leggyorsabban azokra a helyekre szállítjuk, ahol a regisztrációjukra, orvosi ellátásukra sor kerülhet, azaz a legközelebbi dunántúli, regisztrációs pontként működő befogadóállomásokra, Vámosszabadiba, Szentgotthárdra, Körmendre – közölte. A kormányszóvivő hangoztatta, hogy Magyarország továbbra is megvédi a határait, gondoskodik a magyar-horvát szakaszon a biztonsági határzár lehető legrövidebb időn belüli megépítéséről.

 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról szólt, hogy a szerb határszakaszon pénteken 269 tiltott határátlépőt fogtak el, amely a szeptember 14-iki több mint 9 ezer határsértőhöz mérve azt mutatja, a kerítés biztonságot nyújt a magyar állampolgároknak és az Európai Uniónak.

 

Horvátországgal kapcsolatban kitért arra, hogy a migrációs mozgást politikai jóváhagyással egy embercsempész szervezet irányítja. Szólt arról, hogy a magyar horvát határszakaszra tervezett, 41 kilométer hosszú ideiglenes műszaki határzár első védvonalából este hat óráig 28 kilométer készült el, éjfélre az egész elkészül, ezen 500 katona dolgozik. Emellett folytatják a rendes kerítés építését, s Beremenden tranzitzónát alakítanak ki. Kiemelte, hogy a honvédség szombaton további 700 katonát csoportosít át a határszakaszra, a rendőrség 800 rendőrt küld a határ biztonságos őrizetére.

 

Beremenden eddig 25 busszal mintegy 2 ezer migráns lépte át a határt, és további 25 buszon 1000-1500 embere érkezése várható. A gyékényesi vasúti átkelőnél 1250 migráns érkezett Magyarországra, a Beremendihez hasonló eljárással szállítják őket tovább. Bakondi György a magyarbólyi üggyel kapcsolatban elmondta:

 

példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra.

 

Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

 

Bakondi György beszámolt arról, hogy eddig mintegy 4400 migráns lépte át a határt, és további 1000-1200 bevándorló átlépésével számolnak.