A csehek és a lengyelek is segítséget kültdek

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte Martin Stropnicky védelmi miniszter hétfőn a cseh kormány ülése után. Lengyel barátainktól helikoptert is kaptunk.

 

 

Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külső schengeni határok védelmének a megerősítéséről. Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak – szögezte le Stropnicky.

 

Csehország további több tucatnyi katonát és rendőrt is kész Magyarországra küldeni, akik segítenének a schengeni határ őrzésében. A részleteket Milan Chovanec a visegrádi országok belügyminisztereivel fogja megbeszélni Luxemburgban.

 

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – belügyminisztereinek találkozójára az uniós belügyi találkozó előtt kerül sor. Az uniós találkozóval kapcsolatos egyeztetésen kívül a miniszterek elsősorban a Magyarországnak nyújtandó visegrádi segítségnyújtásról fognak tárgyalni.

 

Készen állunk kiküldeni embereinket Magyarországra, ezt a magyarok kérik, mi csak arról fogunk tárgyalni, hogy ez a segítség milyen mértékű legyen – mondta Chovanec újságíróknak. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország akár több mint száz katonát és rendőrt is kész küldeni Magyarországra, megfelelő műszaki eszközökkel. Például olyan eszközökkel, amelyekkel éjszaka is jól látható, ellenőrizhető a határ – jegyezte meg. A tervek szerint a cseh katonák október 15-től december 15-ig maradnak Magyarországon.

 

Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében. A cseh kormányzat korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra.

 

 

A lengyelek helikoptert is küldtek

 

Lengyelország egy helikoptert küldött Magyarországra a magyar-horvát határvédelem megerősítésére. A misszió része az uniós határőrizeti ügynökség által a migrációs nyomás megoldására tett erőfeszítéseknek. A lengyel határőrség helikoptere nyolcfős legénységgel és egy összekötő tiszttel a fedélzetén Magyarországra érkezett szombaton – közölte hétfőn Joanna Rokicka, a lengyel határőrség szóvivője. A küldetés péntekig tart.

 

Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország belügyminiszterei október 8-án Luxemburgban, az uniós belügyi találkozó előtt különtárgyalásokat folytatnak a Magyarországnak nyújtandó további támogatásokról. Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter ugyancsak hétfőn közölte, hogy Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében.