Turisztikai fejlesztések Harkány, Siklós, Beremend és Villány összefogásával

Helyi - szerző: KT

Mint sokan olvashatták a térség lapjaiban, Harkány, Siklós, Beremend és Villány adottságaikat, sajátosságaikat kihasználva együttműködésbe kezdtek a turisztika fejlesztése érdekében. Mi is ez voltaképpen? Mi van ennek a hátterében? Mi indította be végre a korábban is fel-fellángoló folyamatot? Hasonló koncepció megvalósítására már mutatkozott igény, sőt, kísérletek is voltak rá, ám hasonlóképp tevékeny szerveződés mindezidáig nem jött létre. Ennek okáról kérdeztem Kalmár Lászlót, siklósi képviselőt, a projekt fő létrehozóját és szervezőjét.

 

Mindig örökös probléma volt Harkány, Siklós és Villány között egyfajta turisztikai médiaharc. Korábban is több alkalommal találkozott együttműködést sürgetve a három polgármester, ám eredményre ez sosem vezetett. Ettek, ittak, beszélgettek egyet, de nem történt semmi, különböző érdekeltségeik miatt mindig meghiúsult, amiben megállapodtak. A választások lezajlottak, és elhatároztuk, hogy a három város valamint az évek alatt felfejlődött Beremend polgármesterét és két-két delegált képviselőjét összehozzuk az együttműködés érdekében. Megválasztottak a Jogi-Ügyrendi és a Külkapcsolatok Bizottságának elnöki posztjára. Ennek kapcsán még inkább úgy éreztem, hogy ezt a fejlesztési folyamatot el kell indítani. Sikerült is, első szóra mindenki nagyon szívesen fogadta a felkérést, bízva benne, hogy végre elindul valami. Rá két hétre Siklóson a Központi Étteremben összeültek a küldöttek, megállapodtunk, hogy a települések két-két turisztikai megbízottja fogja karbantartani a teendőket.

 

Azóta három összejövetelt is tartottunk, a térség marketingtevékenységének fejlesztése érdekében megállapodtunk egy közös kiadvány elkészítésében. A meghívásos pályázat alkalmával a szerkesztőségeteken kívül összehívtunk hat médiával és marketinggel foglalkozó csapatot, amiből két nagyon profi pályázat emelkedett ki. Voltak, akik csak fotóval foglalkoztak inkább, írott szöveget nem annyira tudtak volna mellérakni, vagy külsőst bevonni. Két profi csapat bennmaradt, mindkettő pécsi. A két koncepció leírásában szerepelnek például országos médiák megszólítása és az EKF bevonása is. A lap szerkesztésén, nyomtatásán, terjesztésén túl a fennmaradó pénzek szintén marketingtevékenységre lesznek fordítva reklámszpotok, országos médiák bevonásával. Bárki is lesz a győztes, a lap húszezer példányban kerül nyomtatásra, és az egész országban terjesztve lesz. December második hetének végén lesz a döntés Villányban, hogy a kettő közül melyiket válasszuk. A nyomtatvány március környékén meg is jelenik, Örülök neki, hogy a négy település delegáltjai szépen együtt tudnak dolgozni, az elképzelés megvalósulni látszik. Összeállítják az anyagot, hogy melyik város mit szeretne bemutatni, folynak a tárgyalások esetleges szponzorok bevonásáról. Ezt követően el tudjuk dönteni, melyik városnak mennyi pénzt kell hozzátenni a marketingtevékenységhez. Megszervezik az egész térség rendezvényeit, hogy azok ne üssék egymást. Ne fordulhasson elő, hogy például az EDDA játszik Harkányban, ugyanakkor, amikor a Lokomotív Villányban. Ez a szervezés örökösen problémát jelentett, most megoldódni látszik.

 

A rendezvények szervezése Harkányra is hatással van. A korábban nálunk tevékenykedő Vasas Csaba januártól a kistérség átfogó rendezvénystruktúráját rendezi tovább.

 

Így van, a kistérség is be van vonva ebbe. Már megvannak a különböző programok időpontjai, együttműködés útján az is a célunk, hogy minden héten legyen valami rendezvény. Fontos, hogy az idelátogató turisták valamennyi korcsoportja találja meg a célját, számítását, ha belenéz a készülő kiadványba. Ha egyik nap van számára Villányban valami program, akkor másnap Harkányban, Siklóson, Beremenden vagy akár Nagyharsányban találjon valamit. A törekvés az, hogy itt tartsuk őket arra a pár napra, amit például egy hosszú hétvégének szántak. Ha van egy borfesztivál vagy Harkányban egy fürdőfesztivál, akkor másnap ne kelljen elmenniük Hortobágyra lovasnapokra, szívesen töltsék nálunk az idejüket.

 

Bízom benne, hogy továbbra is gördülékenyen folynak majd a munkálatok. Harkány a nyolcak bizottságába Horváth Tamást valamint Barkó Bélát küldte, akinek nagy tapasztalata van a médiában, hiszen a Pátria TV-t nagyon régóta csinálja, sokmindenbe bele tud szólni, ötleteket adni. Örülünk neki, hogy Harkány részéről jelen van. Össze fognak dolgozni Vasas Csabával, aki a fellépők szervezésében tud tanácsot adni. Gondolom, ebben nem lesz különösebb zökkenő, tovább dolgoznak együtt.