38 milliárd forint uniós támogatás érkezhet Baranyába

Baranya - szerző: HH

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus forrásai kivételes lehetőséget biztosítanak Baranya megye és Pécs számára a gazdaság élénkítésére, az épített környezet és az infrastruktúra javítására. A Baranya Megyei Önkormányzat nem titkolt szándéka, hogy e beruházások során a helyi erőforrások, a helyi szaktudás, kiemelten a mérnöki és építészeti tudás kerüljön felhasználásra. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötött a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával, valamint a Dél-dunántúli Építész Kamarával.

 

 

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a megállapodás kapcsán hangsúlyozta: a megállapodás legnagyobb jelentősége, hogy a megyei erőforrásokat, szakmai tudásbázist, ami a már végzett mérnökökben és az egyetem révén a mérnökhallgatókban megvan, megpróbáljuk összegyűjteni, így az önkormányzati és az uniós fejlesztések vonatkozásában emelt szintű szakmai tevékenységet tudunk végezni a két együttműködő partnerrel együtt.

 

Nagyon fontos, hogy a mérnöki kamarák szakértői, tervezői már a pályázatok kiírásánál és a témák kiválasztásánál tanácsokkal tudják ellátni a pályázatok kiíróit, hogy a társadalmilag szükséges feladatok mérnöki szempontból is szakmailag megalapozottak legyenek – mondta Dr. Kukai Tibor. A Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnöke hozzátette: emellett a pályázatok beadásánál a pályázó önkormányzatok is igénybe tudják venni a kamara szakértőit és tervezőit, hogy megalapozott és költségek szempontjából is korrekt pályázatok készüljenek, ne a kivitelezés során derüljön ki, hogy bizonyos szakmai hiányosságok miatt nem elegendő a forrás. Ez végső soron a pályázati munkák minőségét is javítja.

 

A megállapodás kapcsán Horváth András, a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke a megállapodás két okból is nagyon fontos mivoltát említve megjegyezte: egyrészt lényeges, hogy a helyi szakmai közösségek tudjanak segítséget nyújtani a megyei önkormányzatnak fejlesztési források lehető legjobb hasznosításában, a projektek szakmailag megalapozott előkészítésében. A korábbi tapasztalatok alapján egy projekt sikere nagyban múlik azon, hogy a funkcionális lehetőségek, a belső tartalom, a pénzügyi feltételek megalapozottak legyenek.

 

Ezt az önkormányzattal közösen kialakított szakmai protokollt tudjuk biztosítani a pályázók számára, amely alapján idejében látszik, hol kell beavatkozni. Másrészt nem titkolt szándékunk, hogy a feladatok maradjanak helyben, a megyében lévő nagyszámú szakember végezze el ezt a munkát. Az elmúlt évek elsősorban építőipart érintő visszaesése súlyosan érintette a mérnökök és építészek szakmai közösségét. Fontos, hogy a területen élő kollégák a jövőben jelentkező feladatokat megfelelő szakmai felkészültséggel, vállalkozásra alkalmasan, versenyképesen tudják fogadni, ez a mérnöktársadalom helyben maradását és megélhetését is biztosítja, emellett a források a megyében fejtik ki gazdaság-élénkítő hatásukat.

 

Baranyába 38 milliárd forint uniós támogatás érkezik, ezek jelentős részében szükséges a mérnöki tevékenység. Az együttműködés keretében a rendelkezésre álló összeg 2-3 százaléka a Baranya megyei mérnöktársadalomhoz kerülhet. Az első területi operatív program Baranya megyei vonatkozásában még idén megjelenik.