Összeírják országunk baglyait

Életmód - szerző: HH

Január második hétvégéjén a madarászok országszerte felkeresik azokat a helyeket, ahol bagolycsapatok gyülekezéséről tudnak, hogy számba vegyék a nálunk telelő baglyokat – közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

 

A számlálás során elsősorban erdei fülesbaglyok kerülnek a megfigyelők távcsövei elé, néha azonban akadnak közöttük réti fülesbaglyok is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tél beköszöntével az emberi településekre behúzódó, ott csapatokba verődő fülesbaglyok a környéken költő állományból származnak, így a tél közepén elvégzett számlálással természetvédelmi szempontból fontos információhoz juthatunk a fészkelő állomány nagyságára vonatkozóan.

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az országos akció kapcsán adatgyűjtésbe kezd, hogy összeállítsa az illetékességi területére érvényes bagolyleltárt. Bízunk benne, hogy az eddig ismert telelő- és fészkelőhelyek listája bővülni fog – írják közleményükben, hozzátéve: a védett természeti értékek adatainak gondozásával megbízott szervként pontosabb képet szeretnének kapni a hazánkban élő fajok elterjedéséről, állományuk nagyságáról.

 

A baglyok éjszakai életmódot folytató ragadozó madarak, életük nagy részét a kíváncsi szemek elől rejtetten élik. Nyomaikat azonban felfedezhetjük, ha a közelünkben telepszenek meg: táplálékmaradványaikat – a szőrt és a csontokat – kis gombócok formájában felöklendezik, sokszor ezek a köpetek árulják el jelenlétüket.

 

A párválasztás időszakában az alkonyati, kora esti órákban az öreg madarak gyakran hallatják fajra jellemző hangjukat, a fiókák pedig a fészek elhagyása utáni néhány hetes időszakban hívják fel magukra füttyögésükkel, visításukkal a táplálékkal érkező szülők – és a környéken lakó emberek – figyelmét.