A versenyszférába is benyomnák a közfoglalkoztatottakat

Gazdaság - szerző: HH/MTI

A versenyszférának a kereskedelem az a területe, ahol a közfoglalkoztatottak a legkönnyebben el tudnak helyezkedni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden az M1 esti műsorában.

 

Cseresnyés Péter szerint a kereskedelmi területen a közfoglalkoztatottak az alapképzés kiegészítéseként kaphatnak olyan szakképzést, aminek a segítségével el tudnak helyezkedni.

 

A kormány újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében, elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című segítő program kezdődik el – ezt Cseresnyés Péter kedden sajtótájékoztatón jelentette be.

A február 1-jén induló program tervezett keretösszege 3 milliárd forint, amelynek révén a kormány tervei szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra.

 

Az államtitkár elmondása szerint ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból a hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is.

 

Az LMP szerint a kormány mesterségesen nyomott béreken, az éhbért fizető közmunka csapdájában tartja az embereket és ez a politika ésszerűtlen, felelőtlen és közpénz-pazarló. Azt várják el, hogy a közmunka további „ész nélküli felduzzasztása” helyett a kormány azon dolgozzon, hogy a munkából tisztességesen meg lehessen élni Magyarországon.